Lepra: foute diagnose door Covid-19

India – Shakira ontdekte een paar maanden geleden dat ze lepra had. Maar door de Covid-19-restricties liep die diagnose niet van een leien dakje.

Shakira verloor twee maanden geleden het gevoel in haar vingers. Ze belde haar dokter op, maar door de lockdown kon ze niet bij hem langsgaan. Na een telefonisch gesprek schreef hij haar pijnstillers en vitaminen voor.

Bloes niet meer kunnen dichtknopen
Shakira kreeg het steeds moeilijker. Na een tijdje kon ze haar kam niet meer vasthouden, kreeg ze haar bloes niet meer dichtgeknoopt en kon ze geen huishoudelijke taken meer uitvoeren. Via een familielid werd Shakira doorverwezen naar een huidspecialist.

Lepra: moeilijk te aanvaarden
De specialist stuurde haar uiteindelijk door naar Damiaanactie. ‘Lepra’ klonk het verdict, een diagnose die Shakira eerst niet wilde aanvaarden. Maar na veel gesprekken met de dokters van Damiaanactie, en na andere patiënten ontmoet te hebben, startte Shakira toch haar behandeling. Iedere dag ging ze langs het centrum voor haar fysiotherapie. Langzaamaan kon ze haar hand weer beter bewegen.

Een naaimachine cadeau
Omdat Shakira in armoede leefde, kreeg ze van Damiaanactie een naaimachine. Als kleermaakster kon ze voortaan haar familie onderhouden. Maar de naaimachine was ook een goede manier om haar hand te blijven bewegen, en te genezen.