Mutaties Covid-19: een gevaar voor Damiaanactie?

Meerdere vaccins voor Covid-19 zijn in de maak, maar hebben deze ook effect op de mutaties van het virus? En wat betekenen deze mutaties voor mensen die door Damiaanactie verzorgd worden? Onze medisch adviseurs leggen uit.

Nieuwe varianten van covid-19, een natuurlijk fenomeen

De bezorgdheid groeit om de nieuwe Britse, Zuid-Afrikaanse en Japanse varianten van het Covid-19-virus. Is zo’n mutatie normaal? En moeten we ons zorgen maken? Dr. Nimer Ortuño Gutiérrez legt uit:

“Zolang Covid-19 niet onder controle is, zal het virus muteren, zoals alle virussen doen. Dat is een natuurlijk proces.”

Dr. Alberto Piubello:

“Er zullen nog meer mutaties optreden dan diegenen die vandaag ontdekt werden. De Britse en Zuid-Afrikaanse varianten zullen op hun beurt ook mutaties krijgen. Maar het is belangrijk om nu uit te zoeken of de bestaande vaccins ook zullen werken tegen deze mutaties, en daar hebben we nog weinig informatie over.”

Alert blijven

En tot die tijd? Dr. Tine Demeulenaere legt uit wat Damiaanactie ondertussen doet:

“Wij blijven onze activiteiten voortzetten zo goed als we vandaag kunnen. Uiteraard respecteren we hierbij alle regels: maskers dragen, desinfecteren, afstand behouden en lokalen verluchten.”

Alert blijven is de boodschap. Met de komst van het coronavirus, werden er heel wat veiligheidsmaatregelen genomen, zoals de huidige lockdown. Deze hadden – en hebben nog steeds – verregaande gevolgen voor mensen die door Damiaanactie verzorgd worden, zoals bijvoorbeeld in Bangladesh. In 2019 spoorden we 275 nieuwe leprapatiënten op, maar in 2020 waren dat er nog maar 189. Een daling van 31% die te wijten is aan de stricte lockdown die in de lente van 2020 heerste in Bangladesh.

“Het coronavaccin zal ons helpen de kwetsbare bevolkingsgroepen te beschermen tegen nieuwe lepra- of tbc-besmettingen, en tegen verdere complicaties die beide ziektes met zich meebrengen”, vertelt dr. Nimer Ortuño Gutiérrez.

Ons medisch team volgt alle medische aanbevelingen en ontwikkelingen op de voet, en past haar interventies aan wanneer nodig. Damiaanactie zet zelf ook in op wetenschappelijk onderzoek, en publiceert regelmatig medische en wetenschappelijke onderzoeksstudies. Neem een kijkje:

Wetenschappelijke publicaties 2019 Damiaanactie

Zorg dragen voor mekaar

In afwachting van de ontwikkelingen door het vaccin: blijf zorg dragen voor jezelf en voor je medemensen. En blijf je aan de regels houden, samen komen we hierdoor. Heb jij nog maskers nodig? Bekijk onze nieuwe groene en zwarte solidaire mondmaskers op onze webshop!