Educatie en sensibilisering

Onderwijsmateriaal en animaties

Naast onze hoofdopdracht – patiënten bijstaan in hun genezingsproces en kansarme bevolkingsgroepen de nodige sociaaleconomische steun aanbieden – willen we ook het brede publiek informeren en sensibiliseren om samen de strijd aan te binden tegen de sluimerende stigmatisering van deze ziektes. In het belang van meer inclusie in onze samenleving.

Een lespakket, ja. Maar waarvoor?

In dit lesmateriaal komen waarden als respect en empathie aan bod. We willen daarmee de horizon van de jongeren verbreden en hen de wereld leren begrijpen, zodat ze hun plek erin kunnen vinden en hun eigen keuzes maken.

Témoignage
Ellen Depouillon | Leerkracht lager onderwijs

“Ik wil mijn leerlingen laten zien dat wat voor ons dikwijls vanzelfsprekend is, zoals een doktersbezoek of onderwijs, niet overal zo is.”

Ontdek ons educatief aanbod

Voor jouw gemak en om voor de hand liggende ecologische redenen zijn de meeste van onze bronnen online te downloaden. Het lesmateriaal is geschikt voor leerlingen van het eerste leerjaar tot het tweede jaar secundair. Alle leerkrachten, ongeacht hun vak, kunnen de inhoud in hun lessen integreren.

Voor leerkrachten

Wist je dat Damiaanactie actief bijdraagt aan de doelstelling van de Verenigde Naties om tegen 2030 een einde te stellen aan tuberculose en verwaarloosde tropische ziekten zoals lepra en leishmaniasis? Om het lesmateriaal beter te kunnen kaderen, vind je meer informatie hierover terug in de leerkrachtenbundel. In die bundel reiken we je ook vragen aan die je samen met de leerlingen klassikaal kunt bespreken.

Ons dossier voor leerkrachten raadplegen
Om meer te weten kan je ook onze activiteitenrapport 2021 raadplegen.

Animatiefilmpjes voor alle leeftijden

Korte animatiefilmpjes over infectieziekten, de manier waarop ze worden overgedragen en hun symptomen.

Lepra

Download nu

Tuberculose

Download nu

Leishmaniasis

Download nu

Films “Maak kennis met”

Lepra

Maak kennis met Nayer

6 minuten – Gemaakt in 2022

Nayer is een jongen van 10 jaar uit het dorp Maraharé (Anjouan). Hij heeft lepra. Vóór hem raakten ook zijn vader en één van zijn broers al besmet met deze ziekte. Omdat het thuis aan een gepaste opvolging ontbreekt, volgt Nayer zijn behandeling niet goed op...

Download nu

Maak kennis met Armane

6 minuten – Gemaakt in 2022

Armane is een jongen van 15 jaar. Hij woont in de wijk Maoudrouni in Mutsamudu (Anjouan). Armane heeft twee zussen, de tweeling Armina en Armiya (12 jaar). De drie kinderen werden in 2017 opgespoord en behandeld tegen lepra. Vandaag zijn ze genezen. Armane en zijn zussen werden als gevolg van hun ziekte gestigmatiseerd.

Download nu

Maak kennis met Kayel

6 minuten – Gemaakt in 2022

Kayel is een 9-jarige jongen uit het dorp Mahalé (Anjouan) die lepra had. Kayel is nu genezen. Hij heeft 10 broers en zussen. Hij woont in een zeer arm dorp aan de oceaan. Lepra is er bijzonder endemisch. Regelmatig lopen teams van Damiaanactie door de straten van het dorp om de ziekte vroegtijdig vast te stellen.

Download nu

Tuberculose

Maak kennis met Raibati

6 minuten – Gemaakt in 2022

Raibati is een meisje van 16 jaar en woont in Bandrani Chirokamba (Anjouan). Ze is de jonge alleenstaande moeder van Archime. Op het moment dat ze de diagnose tuberculose kreeg, gaf Raibati borstvoeding...

Download nu

Maak kennis met Sinane

6 minuten – Gemaakt in 2022

Sinane is een jongeman van 17 jaar. Wanneer hij ziek wordt, herkennen meerdere gezondheidscentra de symptomen van tuberculose niet. Ze schrijven hem dan ook niet-specifieke behandelingen voor. Omdat hij niet beter wordt, laat zijn tante hem naar Anjouan komen voor bijkomend onderzoek. Vandaag is Sinane aan de beterhand.

Download nu

Documentairefilms

Lepra & tuberculose

Nepal - Smiriti & Kamana

19 minuten - Gemaakt in 2019

Download nu

Nigeria - Ise ya!

15 minuten - Gemaakt in 2018

Download nu

Pater Damiaan

Wij melaatsen

16 minuten - 2009

Download nu

Voor jonge kinderen

No prob'lama, Nelson wordt beter!

Animatiefilm over lepra - 10 minuten – Gemaakt in 2020

Dit verhaal speelt zich af in Bolivia, in de Cochabamba-vallei, waar we kennismaken met de kleine Nelson en zijn lama-vrienden ...

Download nu
Activiteitenfiche (PDF)
Activiteitenfiche (Bestel)
Oplossingen (PDF)

Dr. Nelson en tuberkoelose

Animatiefilm over tuberculose - 11 minuten – Gemaakt in 2021

Dit verhaal speelt zich af in Bolivia, in de Cochabamba-vallei, waar we kennismaken met de kleine Nelson en zijn lama-vrienden ...

Download nu
Activiteitenfiche (PDF)
Activiteitenfiche (Bestel)
Oplossingen (PDF)

Voor alle leeftijden

Genezen werkt aanstekelijk

Educatief spel (beschikbaar vanaf eind november)
Verken spelenderwijs de problematische toegang tot gezondheidszorg en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Ontdek samen dit coöperatieve bordspel, kruip in de rol van verzorger, supporter of patiënt, en ervaar diversiteit, ongelijkheid en solidariteit. Jonge deelnemers worden gevraagd om hun realiteit en omgeving in perspectief te plaatsen en hun eigen bewuste keuzes te maken.

Binnenkort beschikbaar!

Vorige Volgende

Op zoek naar een jeugdboek dat de horizon van de jongeren verbreedt?

In de trilogie Molokai, brengt jeugdboekenauteur Guy Didelez ons geschiedenis, actie en romantiek in de strijd tegen lepra. De reeks laat jong en oud kennismaken met de toestand op Molokai ten tijde van Damiaan, vanuit het oogpunt van de toenmalige bewoners van het eiland. Gaandeweg ontdekken we wat de Hawaïanen zelf eigenlijk vonden van die ‘vreemde witte man’ die plots in hun leven kwam.
De twee eerste luiken zijn alvast te bestellen op onze webshop!

Naar onze webshop

Gratis animatie in jouw klas

Onze vrijwillige animatoren gaan met jouw klas(sen) aan de slag om op een leuke en creatieve manier met dit educatieve materiaal te werken. De activiteiten duren gemiddeld 2 lesuren. Onze vrijwilligers zijn beschikbaar van half november tot eind juni. Vragen? Contacteer ons: [email protected] of per telefoon op 02 422 59 13.

Boek je animatie

Webinars

Binnenkort bieden wij webinars aan om het materiaal voor te stellen en alle vragen te beantwoorden. Data zullen snel bekend worden. Stay tuned!

Leerkrachten aan het woord

Anaïs Heymans, leerkracht, Frans en godsdienst (secundair)

Kardinaal Mercierinstituut in Waterloo

Ellen Depouillon, leerkracht godsdienst (lager)

Zilverbeek en de Krekel (Haaltert), Molenveld (Denderhoutem)

Anaïs Heymans, leerkracht, Frans en godsdienst (secundair)

Anaïs nam deel aan de opleidingsdag voor leerkrachten: "Het lesmateriaal van Damiaanactie is interessant, afgestemd op de leeftijd van de kinderen en dicht bij de realiteit. Toen mij gevraagd werd 500 leerlingen te sensibiliseren, leek het mij dan ook een goed idee bij te leren van de expertise van Damiaanactie tijdens een van hun opleidingsnamiddagen.”

Ellen Depouillon, leerkracht godsdienst (lager)

Ellen deed een beroep op een van de animatoren van Damiaanactie. “Je leert veel van hen bij, ze vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dat is iets wat ik niet steeds kan doen. Bovendien is het voor de leerlingen ook leuk eens iemand anders aan het woord te horen. Dan letten ze weer wat beter op.”