FAQ

Veelgestelde vragen

 

1. Waarvoor staat het logo van Damiaanactie?

In het logo van Damiaanactie herken je zowel een vlinder als een hart. Het hart staat symbool voor iedereen die van Damiaanactie mee een verhaal maakt. En de vlinder verwijst naar de vele mensen die getroffen zijn door lepra en tbc: kwetsbaar maar tegelijk hoopvol en mooi. 

2. Op welke manier onderscheidt Damiaanactie zich van andere medische ngo’s?

Damiaanactie is een Belgische medische ontwikkelings-ngo die strijdt tegen lepra, tuberculose en leishmaniasis in 16 landen wereldwijd. Wij starten een project enkel op vraag van nationale autoriteiten. 98% van ons personeel is lokaal personeel. En we werken enkel aan langetermijnprojecten.

3. Wat doet Damiaanactie in België?

In 2015 startten we een project op met BELTA-TBnet, de Belgische long- en tuberculoseassociatie, voor dakloze tbc-patiënten in Brussel. Damiaanactie geeft hierbij extra sociaaleconomische steun aan patiënten. We voorzien een slaapplaats gedurende hun hele behandeling, delen sociale cheques uit waarmee eten en kleding mee gekocht kan worden in bepaalde winkels in Brussel. En we betalen het transport van en naar het ziekenhuis terug.

4. Wat doet Damiaanactie met mijn persoonlijke gegevens?

We waken bij Damiaanactie over de bescherming van jouw persoonlijke gegevens. Lees ons volledig privacybeleid hier.

5. Wat gebeurt er met mijn giften?

74% van alles wat er bij ons binnenkomt qua giften wordt geïnvesteerd op het terrein. 15% gaat richting fondsenwerving, 6% naar de algemene organisatie van Damiaanactie en 5% naar pedagogisch materiaal. Meer info kan je terugvinden in ons financieel rapport.

6. Waar kan ik de stiften en andere producten van Damiaanactie kopen?

Die kan je hier in onze webshop kopen. Maar je kan onze stiften ook kopen bij de vrijwilligers van Damiaanactie bij supermarkten en andere openbare plaatsen in heel België tijdens het champagneweekend van 24, 25 en 26 januari 2020.

7. Heb ik recht op een fiscaal voordeel als ik een gift doe aan Damiaanactie?

Elke gift van meer dan € 40 op jaarbasis geeft je recht op een belastingvoordeel. Voor je giften in 2020 van een totaalbedrag van min. € 40, ontvang je in de plaats van de standaard 45%, dankzij de corona-steunmaatregelen, een belastingvermindering tot zelfs 60%. Het totaalbedrag van je giften mag bovendien oplopen tot 20% van je jaarinkomen, i.p.v. 10% .

Dit betekent dat je gift van bijvoorbeeld € 100 in 2020, je in werkelijkheid slechts € 40 kan kosten (in functie van je inkomen).

Je ontvangt je fiscaal attest steeds in het eerste trimester van het volgende jaar.

8. Ik wil mijn persoonlijke gegevens wijzigen bij Damiaanactie

Wijzig je persoonlijke gegevens hier.