Filosofie

De patiënt centraal

Faire la différence dans la lutte mondiale contre la lèpre, la tuberculose et d’autres maladies négligées liées à la pauvreté.

Bij ons staat
de patiënt centraal

Damiaanactie is een Belgische medische non-profitorganisatie die zich inzet voor mensen met lepra, tuberculose en andere ziektes die vooral de kwetsbaarste bevolkingsgroepen treffen. 

We sporen slachtoffers op, vaak in de meest afgelegen gebieden. We helpen hen genezen, en geven hen extra sociaal-economische hulp. Bovendien zetten we ook in op wetenschappelijk onderzoek, informeren we de bevolking, vechten we tegen het stigma rond de ziektes, en leiden we lokaal personeel op. 

Damiaanactie telt meer dan duizend medewerkers. In België, maar vooral in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. 99% van hen zijn lokale krachten. Zij kennen als geen ander hun land, en kunnen ons heel wat bijleren. Wij zijn onafhankelijk en gaan langetermijnprojecten aan, maar dragen de fakkel over zodra de lokale teams over voldoende middelen beschikken om de ziektes zelf doeltreffend te bestrijden. 

 • Waar?

  Lokale autoriteiten

  Damiaanactie komt enkel tussen op vraag van lokale autoriteiten. Zij weten best waar en wanneer er hulp nodig is.

 • Hoelang?

  Langetermijn

  Damiaanactie zet enkel in op langetermijnprojecten. Patiënten wacht immers een zware en langdurige behandeling.

 • Met wie?

  Lokaal personeel

  Wij werken in de projectlanden voornamelijk met lokaal personeel. Zij spreken de taal en winnen makkelijker het vertrouwen van patiënten en hun naasten.

 • Tot wanneer?

  Misbaar

  Beschikken lokale teams over de kennis, ervaring en middelen om de ziektes zelf aan te pakken, en een blijvende impact gegarandeerd is, trekken wij ons terug.