India

India

Omschrijving

India telt meer dan de helft van alle leprapatiënten ter wereld. En ook tbc houdt er lelijk huis: een kwart van alle tbc-patiënten woont in India, of zo’n 3 miljoen mensen. India staat daarmee op de eerste plaats van de ‘high burden countries’ voor tbc.

  • Project Tuberculose en lepra
  • Projectland sinds 1964

Laatste cijfers (2020)

  • 14 338 opgespoorde leprapatiënten
  • 15 882  leprapatiënten kregen hulp of zorg
  • 25 210 opgespoorde tbc-patiënten
  • 1 599  patiënten met multiresistente tbc hebben hun behandeling gestart
  • 293  tbc-patiënten kregen hulp of zorg

5 districten bannen leprawet die scheiding toelaat

Goed nieuws: lepra kan niet meer als geldige reden gebruikt worden om een scheiding aan te vragen in 5 districten van India. Huwelijksgerelateerde wetten werden in die districten verworpen.

India telt meer dan de helft van alle leprapatiënten wereldwijd. Ieder jaar lopen zo'n honderdduizend mensen risico lepra op te lopen in India. En daardoor niet alleen hun partner te verliezen, maar ook hun woonplaats, werk en plaats in de maatschappij.

De Indische overheid hoorde eindelijk alle verschillende protesten aan en schrapte 'lepra' als geldige reden tot scheiding uit 5 verschillende wetten van het land. Hier werd unaniem en zonder debat over gestemd. Betekent dit dat de weg geopend is voor meer mensenrechten voor personen getroffen door lepra in India? Wij hopen het alvast!

Door lokale vrijwilligers in te schakelen tijdens actieve opsporingscampagnes kunnen we meer leprapatiënten opsporen. Zo screenden we op korte tijd 12.000 personen in 31 dorpen waar veel lepra heerst.

Action Damien combattet éradique la lèpre, la tuberculose et la leishmaniose.

Meer leprapatiënten opgespoord tijdens grootschalige opsporingsactie in Musahar-gemeenschap

Damiaanactie organiseerde een extra opsporingsactie bij de Musahar-gemeenschap, India's laagste kaste in de staat Bihar. Resultaat: er werden 122 leprapatiënten meer opgespoord dan voorgaande jaren.

Bihar is een van de armste districten en telt het meest aantal leprapatiënten van het land. Door de minicampagne van Damiaanactie erkent de overheid van het land vandaag de hoge prevalentie leprapatiënten in de Musahar-gemeenschap. Ze beloofden deze kaste in de toekomst ook te betrekken bij hun opsporingsacties.