Nepal

Nepal

Omschrijving

Meer dan 28 miljoen inwoners telt Nepal, waarvan 40% nog kind is. Bijna 30% van de populatie leeft onder de armoedegrens. Maar ook de afgelegen gebieden, moeilijk bereikbare gezondheidscentra en achterstand in ontwikkeling zijn een uitdaging. Ze zorgen er mede voor dat er in Nepal nog altijd heel wat lepra en tbc voorkomt.

  • Project Tuberculose en lepra
  • Start project 2017

Laatste cijfers (2020)

  • 150 opgespoorde leprapatiënten
  • 1 323  leprapatiënten kregen hulp of zorg
  • 360 opgespoorde tbc-patiënten
  • 55  patiënten met multiresistente tbc hebben hun behandeling gestart
  • 284  tbc-patiënten kregen hulp of zorg

De afgelopen jaren steeg de prevalentie van lepra in Nepal van 0,72 per 10.000 inwoners naar 0,92. We moeten onze hulp opschroeven.

"Ons wapen tegen tbc? Humor!"

Dirgha en Saraswuti wonen als koppel in Nepal. Beiden hebben ze multiresistente tuberculose (MDR-TB). Een parcours dat draaglijker werd doordat ze het samen afleggen.

MDR-TB, diabetes én een hernia
Anderhalf jaar geleden verloor Dirgha (44 jaar) zijn baan in de rijschool omdat hij MDR-TB had. Bovendien lijdt hij ook aan diabetes, wat zijn strijd niet vergemakkelijkt. Hij droomt ervan om weer aan het werk te gaan. Maar eerst moet hij nog een operatie aan zijn hernia ondergaan.

Impact op hun relatie
Saraswuti (22 jaar) werkt momenteel niet. Zij kreeg ook te horen dat ze aan MDR-TB lijdt. Net nu haar man genezen is. Ze volgt vandaag de 9 maanden behandeling voor MDR-TB. De ziekte mag dan wel aanwezig zijn in hun huishouden, toch heeft ze geen invloed op hun relatie. Dirgha: “We slapen in aparte bedden tot mijn vrouw genezen is. Maar verder is er niks veranderd in onze relatie.”

Hoopvolle toekomst
“Wanneer ik weer beter ben gaan we een paar leuke uitstappen plannen in het land. Hoofdstad Kathmandu staat zeker op onze lijst”, vertelt Saraswuti. Enthousiasme en humor helpen de twee overeind. Het is Dirgha die zorgt voor de grappen in het huishouden. “Of ik hem echt grappig vind? Ja hoor, maar dat kan ook een bijwerking van mijn medicatie zijn”, lacht Saraswuti.