Senegal

Senegal

Omschrijving

Hoewel Senegal een stabiel land is, woont 46.7% van de 16 miljoen inwoners nog onder de armoedegrens. Bovendien worden er in het land te weinig middelen vrijgemaakt voor gezondheidszorg. Een van de redenen waarom de tbc-incidentie in Senegal 12 keer zo hoog is als in België.

  • Project Tuberculose en lepra
  • Start project 2017

Laatste cijfers (2020)

  • 138 opgespoorde leprapatiënten
  • 70  leprapatiënten kregen hulp of zorg
  • 10 482 opgespoorde tbc-patiënten
  • 66  patiënten met multiresistente tbc hebben hun behandeling gestart

In landen zoals Senegal, waar we een groot personeelsverloop kennen, moeten we blijven inzetten op het trainen van nieuw personeel.

Abdoul verloor zijn 2 benen door lepra

Abdoul woont in Senegal en kreeg lepra toen hij nog kind was. Op zijn 13de werd zijn linkerbeen geamputeerd. Vijf jaar later verloor hij op dezelfde manier zijn rechterbeen. Het ging niet goed met Abdoul, hij had dringend medische hulp nodig.

11 kinderen, 1 loon
Abdouls vader heeft ook lepra. Hij hield hier gelukkig geen handicap aan over. Hij werkt op het veld en kan zijn job niet verliezen. Hij onderhoudt niet alleen zijn eigen 6 zonen en vrouw. Hij zorgt ook voor 5 andere weeskinderen. Dat zijn 12 mensen die op hem rekenen.

Medische hulp enkel in Dakar
Abdoul woont in Dodel, een regio die niet door Damiaanactie gesteund wordt. Maar hij had dringend medische zorgen nodig. Het was de coördinator van het Nationaal Lepraprogramma (PNEL) die Damiaanactie contacteerde. Damiaanactie betaalde de transportkosten van Abdoul en zijn moeder naar Dakar en zorgde voor de hospitalisatie van de jongen. Abdoul werd verzorgd en kreeg 2 protheses en een paar schoenen van Damiaanactie. Samen goed voor een kleine € 300. Het dubbel van een gemiddeld maandinkomen in Senegal.