Amar: “Ik ben uitzonderlijk gelukkig, en dat allemaal dankzij lepra”

Amar (43 jaar) uit Nepal kreeg lepra toen hij 10 jaar oud was. Complicaties bezorgde hem een 6 jaar durend genezingsproces. Maar het stigma maakte nog veel langer wonden. Toch hoeft lepra geen levensbepalende diagnose te zijn. En dat werd Amar uiteindelijk duidelijk.

Ik had een heel normale jeugd. Maar toen ik vlekken en knobbels op mijn huid kreeg, en een gevoelloze voet, veranderde alles. Ik had lepra.

Nergens meer welkom
Na 3 maanden ziekenhuis keerde ik naar huis. In mijn dorp had het nieuws zich verspreid als een lopend vuurtje. Niemand wilde nog met me omgaan, ook op school was ik niet welkom. Noodgedwongen vertrok ik.
Een Nepalese lepra-organisatie bracht me gelukkig naar een weeshuis in Kathmandu. Maar ik voelde me in de steek gelaten door iedereen. Door de complicaties duurde het 6 jaar voor ik genas. Ik huilde dag en nacht, en ging meer dan 40 keer naar het ziekenhuis. Mijn pijn was extreem. Zowel fysiek als mentaal.

Zelfmoord als enige redding
Toen ik eindelijk genezen was huwelijkten mijn ouders me uit: licht aan het einde van de tunnel. Tot mijn vrouw ontdekte dat ik ooit lepra had. Ze vroeg meteen de scheiding aan. Lepra is een legale reden om te scheiden in Nepal. Ik zakte opnieuw in de put. Erg diep deze keer. Vier keer probeerde ik zelfmoord te plegen.

En opeens …
Opeens stond het geluk aan mijn kant. De lepra-organisatie hielp me studeren in Kathmandu. Een kans die zich nooit zou voordoen als ik in het dorp was blijven wonen. Mijn studies hielpen me sterk worden en van mezelf te houden zoals ik ben.
Ik kreeg een job als schooldirecteur en had opeens een stem. Ik begon mijn verhaal te vertellen, ook in mijn geboortedorp. Beetje bij beetje veranderde de perceptie van de inwoners.

Een luide stem
Vandaag zetel ik in panels voor verschillende internationale organisaties voor personen getroffen door lepra. Ik ben hun woordvoerder. Ik ben uitzonderlijk gelukkig, en dat allemaal dankzij lepra. Zonder de ziekte zou ik nooit gestudeerd hebben. Dan zou ik nu arm zijn, zonder stem. Maar vandaag helpt mijn stem anderen vechten tegen het stigma.
Wees niet bang
Mensen moeten weten dat lepra geneesbaar is. Wees niet bang van de ziekte of van de getroffen persoon. Hou van ons, en behandel ons zoals ieder ander. Onze strijd is al pijnlijk genoeg zonder het stigma.

Jij kunt ervoor zorgen dat ook andere leprapatiënten weer geluk vinden in hun leven. Help hen, net zoals Amar, hun stem weer vinden. Doe dan vandaag nog een gift, of koop je pakje stiften online. Tot en met 14 februari betaal je geen verzendkosten!

Meer weten over onze januaricampagne? Eén adres: https://campagne.damiaanactie.be/nl