De operatie die Bano haar leven veranderde

Bano is een 24-jarige vrouw uit India. Ze kreeg enkele jaren geleden lepra en moest hierdoor haar opleiding beëindigen. Dankzij een operatie kreeg Bano weer de motivatie om er het beste van te maken. En dat deed ze ook.

 

Diagnose

De meeste 20-jarigen in België zijn aan het studeren, of beginnen net aan hun nieuwe job. Bano had niet evenveel geluk. Enkele jaren geleden deed Bano een lerarenopleiding op de hogeschool. Maar toen ontstond er een probleem in de zenuwen van haar voet en kreeg ze een pijnlijke sleepvoet. Lepra had haar zenuwstelsel aangetast.

De dokter raadde haar aan geen lange afstanden meer af te leggen. Langeafstandsonderwijs was geen optie, dus moest ze haar opleiding stopzetten. De ziekte eiste haar tol op Bano’s fysieke en mentale gezondheid.

Toekomst

Hier kwam gelukkig een eind aan in 2017. Een chirurg van Damiaanactie opereerde haar benen en voeten. Sindsdien kan Bano terug normaal wandelen, zonder zich bekeken te voelen.

Eens genezen, besloot Bano om haar winkel op te starten. Damiaanactie schonk haar 20.000 roepies (232 euro) voor de aankoop van levensmiddelen en andere producten. Ze verkoopt vandaag onder andere verzorgingsproducten en voeding. Zo kan ze in haar eigen levensonderhoud voorzien. Ze heeft al 50% van haar winst geïnvesteerd om haar winkel verder uit te bouwen, en zal dat blijven doen.

In India heerst er nog veel stigma rond lepra. Toch hoopt Bano ondanks de littekens op haar voet, te trouwen met een man die haar accepteert zoals ze is.

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/04/Bano-in-winkeltje-nacht.png
https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/04/Bano-op-gesprek.png