Abigaëlle is 13 wanneer er schijnbaar onschuldige vlekjes op haar arm verschijnen. Lepra. Met de hulp van Damiaanactie wordt Abigaëlle gratis verzorgd, maar verzwakt door chronische honger moet ze haar behandeling vervroegd afbreken. Een verhaal over de vicieuze cirkel van armoede en ziekte, en over hoe een klein duwtje in de rug een groot verschil maakt.

Abigaëlle woont samen met haar familie in Kinshasa, de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. Ze gaat naar school, vervult huishoudelijke taken en springt bij in het winkeltje van haar tante. In 2019 ontstaan enkele witte vlekken op haar rechterbovenarm. De familie denkt eerst aan een banale huidaandoening, maar Abigaëlles grootvader slaat meteen alarm: dit is ernstig. Abigaëlle wordt onderzocht in het Hôpital de la Rive, gesteund door Damiaanactie. Daar krijgt ze de diagnose lepra te horen. Een gespecialiseerd team van verzorgers komt langs om ook de familie en buren van Abigaëlle te screenen. Er worden geen andere gevallen ontdekt. Dankzij de goede informatieverlening is de familie gerustgesteld: lepra valt goed te behandelen.

Ondanks het feit dat het provinciaal coördinatiecentrum voor lepra en tuberculose en Damiaanactie de behandeling samen bekostigen, is de familie in geldnood. Ze kunnen Abigaëlles school niet langer betalen en de tiener is dusdanig verzwakt door een chronisch hongertekort dat ze de leprabehandeling moet onderbreken. De behandeling is niet voltooid, Abigaëlle is niet genezen, haar schooljaar verloren. Damiaanactie geeft echter niet op en besluit om bijkomstige steun te voorzien. De familie ontvangt extra voedingsmiddelen en in april 2021 wordt Abigaëlles behandeling heropgestart.

In het najaar kan Abigaëlle opnieuw naar school en haar behandeling zal worden afgerond in maart 2022. Opgeven was nooit een optie. Na het afronden van haar middelbare school wil Abigaëlle graag geneeskunde studeren en zelf dokter worden om anderen te helpen genezen.

Gepubliceerd op 18 januari 2022

Onze laatste verhalen uit Democratische Republiek Congo