Geschiedenis, actie en romantiek in de strijd tegen lepra

14-jarig meisje Kanani leidt samen met haar ouders en zusje een onverstoord leven op Hawaï, tot ze op een dag vlekken op haar lichaam ontdekt. Al snel raakt dit nieuws bekend en wordt ze midden in de nacht door leprajagers uit haar familiehutje geplukt en op een schip richting Molokai gezet.

Ze moet haar familie en hele leven achter zich laten. Haar naam wordt zelfs uit het dorpsregister geschrapt, want ze houdt officieel op te bestaan.

Alsof dit alles nog niet vreselijk genoeg is, woedt er een enorme storm nog vóór het schip bij Molokai kan aanmeren. Alle opvarenden worden gedwongen het eiland al zwemmend te bereiken.

Toch is er in alle ellende ook één lichtpuntje. Kaipo, een zestienjarige Hawaiiaanse jongen die ook op het schip terechtkwam en meteen door Kanani’s schoonheid wordt getroffen…

 

Damiaan door de ogen van de Hawaiiaan

Je raadde het misschien al: het verhaal hierboven is fictief. Het is een inleiding van de trilogie Molokai, geschreven door Guy Didelez in opdracht van Damiaanactie. Molokai combineert geschiedenis, actie en romantiek. De reeks laat jong en oud kennismaken met de toestand op Molokai ten tijde van Damiaan, vanuit het oogpunt van de voormalige bewoners van het eiland. Gaandeweg ontdekken we wat de Hawaiianen zelf eigenlijk vonden van die ‘vreemde witte man’ die plots in hun leven kwam.

 

Tussen wal en schip, feit en fictie

Hoewel deze boeken lezen als een reeks spannende romans, zijn ze weldegelijk gebaseerd op de historische realiteit. Zo is het fragment over het noodweer waardoor Kanani en andere schepelingen zelf naar de kust van Molokai moesten zwemmen, geen fictief element. Het klopt effectief met wat er geschiedkundig gebeurd is. Op die manier is de trilogie werkelijk doorspekt met waargebeurde feiten en anekdotes, wat het verhaal des te meeslepender maakt.

 

Zoiets verzin je niet

Voor Molokai deed Guy Didelez uitvoerig historisch onderzoek. Hij baseerde zich op het werk van historica Hilde Eynikel, tevens lid van de Algemene Vergadering van Damiaanactie. Eynikel maakte er haar levenswerk van om research te doen naar het leven van Pater Damiaan en de maatschappelijke context op Molokai toen de pater er woonde. Zelf verbleef ze ook lange tijd op het eiland. Hieruit vloeiden twee biografieën, een doctoraat, een boek en een film voort.

Door Guy Didelez’ roman Molokai wordt het geschiedkundige werk van Hilde Eynikel nu toegankelijk voor een nóg breder publiek – en dat alles via een reeks aangrijpende boeken die je uren leesplezier zal bezorgen.

 

Smaakt naar meer?

Bestel nu deel 1 van het boek via onze webshop.

 

Lees ook:

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/07/Guy_Didelez_cYvesSchepers.jpg
https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/07/9789463833134_3D.jpg