Junior en zijn strijd tegen lepra

Herinner jij je Junior nog? Meer dan tien jaar geleden prijkte hij op de posters van Damiaanactie. Destijds had Damiaanactie hem geholpen om lepra te overwinnen. Sindsdien heeft hij in Kinshasa, in de Democratische Republiek Congo, zijn eigen organisatie opgericht die sensibiliseert rond lepra. Deze maand stapt hij in het huwelijksbootje!

Getroffen door lepra en verstoten

Toen Junior op twaalfjarige leeftijd een goedaardige tumor aan het oog kreeg, werd hij door zijn tante het huis uitgezet en stond hij op straat. Op een dag ontdekte hij een vlek op zijn buik en voelde hij dat zijn handen verstijfden. Hij had lepra.

Damiaanactie startte een behandeling, maar Junior haakte af. Het gezondheidscentrum was te ver afgelegen. Hij werd uit de gemeenschap verstoten en begon te bedelen. Gelukkig vond Damiaanactie hem terug. De organisatie hielp hem zijn behandeling tot het einde vol te houden. Eens genezen, zorgde de ngo voor een onderkomen en een informaticaopleiding voor Junior. Hierdoor kon hij zich opnieuw integreren in de gemeenschap.

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2019/12/DAMIAAN_A3_FR.jpg

In actie voor de strijd van Damiaanactie

Vandaag werkt Junior als een polyvalent medewerker in het Centre d’Excellence Action Damien (CEDA) dat patiënten met multiresistente tuberculose verzorgt. Hij is ook heel actief in de strijd tegen lepra. In 2007 was hij de centrale figuur in de campagne van Damiaanactie en nam hij deel aan een reeks spreekbeurten in België.

Het voorbije jaar startte Junior zijn eigen organisatie, die gewezen leprapatiënten bij elkaar brengt: l’Organisation Pour Les Personnes Affectées par la Lèpre au Congo (OPALCO). Zijn doel? Sensibiliseren rond lepra op openbare plaatsen, zoals kerken en scholen.

 

Goed nieuws

En om dit verhaal helemaal mooi af te sluiten, heeft Damiaanactie opgevangen dat Junior deze maand gaat trouwen. Wij wensen hem veel geluk!