Lepra opsporen in verafgelegen gebieden

Indien tijdig vastgesteld en behandeld, heeft een patiënt met lepra 99,9% kans om volledig te genezen. Wereldwijd medische hulp bieden, tot in de meest afgelegen gebieden, is echter geen sinecure. Ontdek hoe de teams van Damiaanactie in Senegal te werk gaan.

Lepra is een infectieziekte die vooral de meest kwetsbare bevolkingsgroepen treft. De ziekte is niet dodelijk, maar veroorzaakt wel verminkingen voor het leven, zoals vervormde handen of voeten, of blindheid. Daarnaast weegt ook de mentale impact enorm zwaar, want patiënten worden vaak gediscrimineerd en uitgesloten. Nochtans valt lepra goed te behandelen: bij een vroege opsporing en behandeling heeft de patiënt 99,9% kans om te genezen.

Het zijn net die vroege opsporing en behandeling die een grote uitdaging vormen voor gezondheidswerkers. In afgelegen dorpen in Senegal, bijvoorbeeld, is gezondheidszorg zo goed als onbestaande. Mensen met beginnende lepra beseffen vaak niet dat ze ziek zijn. En als ze de symptomen wel herkennen, vinden ze vaak geen medische hulp. Zo kan de ziekte zich verder verspreiden en meer slachtoffers maken.

Dr. Nimer Ortuño Gutierrez: “Als het te lang duurt eer we personen met lepra kunnen behandelen, is de kans groot dat ze blind of verminkt raken en hun naasten besmetten.”

Daarom reizen mobiele medische teams van Damiaanactie in Senegal naar verafgelegen dorpen om mensen te screenen op lepra en hen indien nodig te behandelen. Gemiddeld blijven ze ongeveer zeven dagen in een dorp. Een team bestaat uit enkele verpleegkundigen, dokters, gezondheidswerkers, en een persoon die alle data bijhoudt.

  • Als eerste stap gaat het medisch personeel in gesprek met de dorpelingen om hen te informeren over lepra. Ze leggen hen uit waarom het zo belangrijk is zich te laten onderzoeken en behandelen.
  • Een arts onderzoekt alle inwoners. Als bij iemand lepra wordt vastgesteld, wordt een behandeling van 6 à 12 maanden opgestart.
  • Alle resultaten en data worden bijgehouden voor een nauwgezette opvolging.
Vorige Volgende

Dorpsbewoners krijgen uitleg over het hoe en waarom van de screeningsactie. De teams vragen toestemming om de bewoners bij hen thuis te onderzoeken.

Een mobiel team bestaat uit een verschillende zorgmedewerkers, dokters, een dermatoloog, en iemand die alle resultaten bijhoudt.

Bij Moussa (14) wordt lepra ontdekt. De behandeling wordt onmiddellijk opgestart. Zijn ouders, broers en zussen krijgen het preventieve medicijn rifampicine toegediend.

De dosis rifampicine die iemand krijgt, is afhankelijk van zijn of haar gewicht. Daarom worden mensen eerst gewogen.

Als iemand lepra heeft, bestaat de kans dat mensen uit zijn of haar directe omgeving ook besmet zullen raken. Personen die onder hetzelfde dak wonen, kinderen jonger dan 15 jaar en mensen met een verzwakte gezondheid lopen het grootste risico. Zij krijgen een enkele dosis van het medicijn rifampicine toegediend, dat alle bacteriën in het lichaam doodt en hen levenslang beschermt tegen lepra.

 

Wat is rifampicine?

  • Preventief medicijn tegen lepra, wordt toegediend aan mensen die verhoogde kans lopen op besmetting
  • Een enkele dosis beschermt voor het leven MAAR effectiviteit bedraagt 60% – daarom keren teams na 2 jaar terug voor een nieuwe screening
  • In samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen zoekt Damiaanactie verder naar een medicijn dat 100% bescherming kan bieden

 

Een vroege diagnose maakt het verschil. Met de hulp van donateurs kunnen we onze opsporingsacties overal ter wereld verderzetten en onderzoek voeren naar nog effectievere medicijnen. Wil je Damiaanactie steunen? We zijn steeds op zoek naar vrijwilligers die wat tijd kunnen vrijmaken voor onze organisatie.

 

Vrijwilligerswerk bij Damiaanactie