Opgroeien met lepra: de ontembare vechtlust van Abidemi (video)

De vechtlust van Abidemi

Opgroeien met lepra, dat betekent leren leven met fysieke verwondingen, pijn en verminkingen. Daarnaast weegt het menselijke aspect van angstige blikken, afwijzing, vernedering, verstoting. De mentale pijn die met lepra gepaard gaat, is immens. Abidemi uit Nigeria is 8 jaar oud wanneer de eerste symptomen van lepra opduiken. Haar verhaal is er een van ongeëvenaarde moed en vechtlust.

 

** Video by Damien Foundation Nigeria **

Abidemi Dorcas groeit op in Ijebu Igbo, in het zuidwesten van Nigeria. Wanneer ze 8 jaar oud is, ontstaan bij haar de eerste tekenen van lepra. Haar moeder, zelf getekend door deze ziekte, wil niet aanvaarden dat haar dochter hetzelfde lot dreigt te ondergaan, en ontkent dat er sprake is van lepra. Het gezin zoekt zijn toevlucht tot kruidenmengsels als behandeling, waardoor de fysieke conditie van het meisje verder achteruitgaat.

Naarmate de misvormingen aan haar handen en voeten erger worden, groeit ook de afwijzing door de maatschappij. Vanaf haar 14de moet Abidemi alleen gaan wonen: haar ouders zijn intussen uit elkaar en hun nieuwe partners weigeren met Abidemi samen te leven omwille van haar ziekte. Het meisje zwerft van het ene huurappartement naar het andere. Meestal kan ze slechts enkele maanden, weken, of in het slechtste geval dagen, op één woonplaats blijven alvorens ze weggestuurd wordt. De hypocrisie stijgt ondertussen ten top: terwijl Abidemi doorgaans door de maatschappij wordt gemeden, is ze wel meermaals het slachtoffer van seksuele intimidatie.

Vorige Volgende

Al voelt ze zich vaak alleen op de wereld, Abidemi blijft vechten. Op school is ze steevast een van de beste leerlingen en ze blinkt uit in verschillende vakken zoals debatteren. Toch wordt het meisje meermaals van school gestuurd, leerkrachten en leerlingen mijden haar uit angst voor besmetting. Wanneer ze aan het einde van de middelbare school het officiële eindexamen wil afleggen, wordt ze de toegang geweigerd omdat de biometrische machine er niet in slaagt haar vingerafdruk te registreren ten gevolge van de vervormingen aan haar hand. Haar ouders hebben onvoldoende middelen om haar studies nog te financieren. Abidemi ziet de toekomst heel somber in.

Gelukkig kan Damiaanactie haar op dat moment helpen. We nemen contact op met het instituut dat de eindexamens organiseert en zorgen ervoor dat Abidemi alsnog kan deelnemen. Om haar gezondheid te verzekeren, worden Abidemi’s wonden nu regelmatig verzorgd in het medisch centrum. Damiaanactie ondersteunt haar ook in haar studies. Door privélessen te volgen, is ze erin geslaagd een basisdiploma in milieugezondheidswetenschappen en -technologie te halen. En Abidemi’s vechtlust is ontembaar: binnenkort vat ze haar bacheloropleiding aan.

Lepra slaat diepe wonden. Help ons om mensen zoals Abidemi opnieuw toekomstperspectief te geven. Toon eenzelfde vechtlust, doe vandaag nog een gift.

 

Ik steun Damiaanactie