“Een normaal leven leiden. Meer vraag ik niet.”

Vorige Volgende

De Nepalese Bala Ram Thapa wacht voor zijn huis in Dharampur op een ambulance. Hij staart emotieloos voor zich uit. Zijn vrouw zal met hem meegaan naar een ziekenhuis 200 km verderop, waar hij behandeld zal worden voor tbc.

Allergische reactie
Bala werkte als seizoenarbeider op het veld, of maakte schoon in een lokaal hotel. Tot hij ontdekte dat hij tuberculose had. Twee maanden na de start van zijn behandeling begonnen Bala’s bovenarmen te kriebelen. En al snel jeukte zijn hele lichaam. Zijn huid droogde volledig uit en vertoonde grote, schilferachtige plekken. “Een allergische reactie op de tbc-medicatie”, klonk het bij de dokter. Hij raadde Bala aan meteen te stoppen met zijn behandeling. Maar die raad is gevaarlijk. Stop je met je tbc-medicatie, heb je een grote kans een resistente vorm van tbc te ontwikkelen: multiresistente tbc.

Bala luisterde naar de dokter en zette zijn behandeling stop. Na een tijdje ging het opnieuw slecht met hem. Hij werd zwakker en zwakker, en ook mentaal ging het bergaf.

Ziekenhuis 
Tijdens een grote opsporingsactie vond het team van Damiaanactie Bala. Dr. Sushil, de vertegenwoordiger voor Damiaanactie in Nepal, onderzocht Bala en besliste om hem naar een ziekenhuis 200 km verderop te sturen. Daar zal een medisch team klaarstaan om een op maat gemaakte behandeling te zoeken voor Bala. Ze zullen ook onderzoeken of hij inderdaad multiresistente tbc ontwikkelde.

Bala zal tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis ook goed kunnen rusten en eten. Zo zal hij sterk genoeg zijn voor de zware behandeling die hem te wachten staat. Zijn vrouw zal tijdens zijn verblijf bij hem blijven om hem mentaal te steunen. “Opnieuw een normaal leven leiden, meer vraag ik niet”, zegt Bala terwijl hij op de ambulance wacht.