Opsporingscampagne lepra bij de laagste kasten in India

Een opsporingscampagne voor lepra die de autoriteiten in 2016 organiseerden in Bihar stelde slechts bij 2 personen lepra vast op een bevolking van 12.500 personen. Toch hebben Damiaanactie en haar maatschappelijk werkers in dezelfde regio 40 getroffen personen ontdekt. Het probleem? Een te lage opsporing bij de laagste kasten, de ’ratteneters’.

De strategie van Damiaanactie betrekt gemeenschapsvrijwilligers bij een opsporingscampagne en leert hen de symptomen van lepra te herkennen. Deze aanpak leidde tot 50 extra gedetecteerde personen tijdens een nieuwe opsporingscampagne van de regering in 2018.

Niettemin was Damiaanactie niet overtuigd van het succes. Er werden door ons nog twee bijkomende campagnes op touw gezet. Met een resultaat: 184 nieuwe personen met lepra werden opgespoord. Gesterkt door deze resultaten maakte Damiaanactie aanbevelingen over aan NLEP, het nationale leprabestrijdingsprogramma in Bihar. Voortaan richt de regering zich vooral op de personen die het minst benaderd en gecoverd worden tijdens de opsporingscampagnes in Bihar. Dit levert een grotere impact en correctere resultaten op.

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2019/12/IMG-20181119-WA0000.jpg