Waarom Shezadi een einde aan haar leven wilde maken

Shezadi zit bij de kinesist. Langzaam knijpt ze haar hand open en weer dicht. Een paar weken geleden onderging ze een operatie aan haar klauwhand. En nu moet ze iedere dag haar oefeningen doen. Maar als je goed kijkt, zie je dat Shezadi ook geen linkerbeen heeft. Die verloor ze tijdens een van haar zelfmoordpogingen.   

Lepra 
Shezadi, een 20-jarige jonge vrouw uit India, kreeg een aantal jaren geleden lepra. Omdat haar ouders overleden warenwoonde ze bij haar tante. Maar toen die ontdekte dat ze lepra had, sloot ze haar uit. Shezadi mocht niet meer mee-eten, moest alleen in haar kamer blijven en werd verboden het huis te verlaten. Ze raakte volledig geïsoleerd, zelfs van haar broer en zus waar ze het wel goed mee kon vinden.  

Zelfmoord
“De eenzaamheid was ondraaglijk. Ik probeerde 4 keer zelfmoord te plegen. Zo at ik een keertje rattenvergif, en sprong ik van het balkon af. Dat kostte mij mijn been”, vertelt Shezadi. Haar versnelde ademhaling en opengesperde ogen verraden de shock waarin ze nog steeds verkeert. Dokter Loreen neemt Shezadi’s hand vast, wat haar een beetje kalmeert. Zij is degene die Shezadi verzorgt sinds ze bij Damiaanactie terechtkwam. “Damiaanactie is vandaag mijn familie”, zegt Shezadi 

Vorige Volgende

Hoopvol over de toekomst 
De jonge, Indianse vrouw verblijft in een ziekenhuis in New Delhi waar ze verzorgd wordt voor haar lepra-infectie. Binnenkort is Shezadi genezen van lepra. Maar zonder been en zonder familie om haar te steunen zal een zelfstandig leven nog steeds een uitdaging zijn 

Beenprothese en naaimachine
Daarom voorzien de dokters van Damiaanactie binnenkort een beenprothese voor haar. Dan zal ze weer kunnen lopen zonder wandelrek. “En wanneer ik beter ben, krijg ik ook een naaimachine van Damiaanactie. Zo kan ik mijn eigen kleermakerswinkel openen en weer op mijn eigen benen staan. Ik ga samenwonen met mijn broer en zus, en aan mijn nieuw leven beginnen”, blikt Shezadi vooruit.  

Enkele weken later … 
Enkele weken later krijgen we goed nieuws van Shezadi. Ze heeft haar beenprothese en leert weer zelfstandig wandelen. “Ze ziet er een stuk beter uit dan voorheen. Ze is een beetje aangekomen in haar gezicht, en ziet er opgetogen uit. Als een trotste, 20-jarige vrouw”, vertelt Helena die haar ontmoette in India.  

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2019/12/3.jpg