Damiaanactie luidt alarmbel over uitblijven van geschikte opvang voor krakers Longtinstraat

Brussel, 14 december 2020

Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Rudi Vervoort en Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering Alain Maron hebben nog steeds geen opvangplaatsen beschikbaar voor de krakers van het leegstaande pand aan de Longtinstraat, ondanks de maandenlange inspanningen van Damiaanactie om het lot van de krakers opgelost te krijgen.

Gezien de ernst van de situatie en de risico’s voor de krakers op vlak van gezondheid en veiligheid, doet zich in de Longtinstraat een acute humanitaire crisis voor. Eind oktober werd dit bevestigd door de vrederechter die sprak van een “absolute noodzaak” om het gebouw te evacueren.

Damiaanactie hoopte dat de krakers vandaag eindelijk begeleid konden worden naar een geschikte opvangplaats. Er liggen reeds enkele weken verschillende opties op tafel, waaronder opvangplaatsen in Sint-Agatha-Berchem, Sint-Jans-Molenbeek en Koekelberg. Maar op vrijdag laatstleden bleek dat de Brusselse overheden toch niet in staat waren om tijdig een oplossing te voorzien voor de krakers, waardoor de evacuatie van het pand andermaal moest uitgesteld worden.

“Onze medewerkers, vrijwilligers en donateurs verwachten terecht dat we er alles aan doen om een humanitair correcte oplossing te helpen vinden voor deze onhoudbare situatie. Daar zijn we al maanden onophoudelijk voor in de weer. Helaas blijkt dat de bevoegde instanties er niet in slagen om geschikte opvang te voorzien voor de krakers. Verschillende deadlines en beloftes werden niet gerespecteerd en er komt maar langzaamaan schot in de zaak. We zijn dan ook erg bezorgd over het maandenlange uitblijven van een oplossing”, verduidelijkt Ludo Van den Kerckhove, CEO van Damiaanactie.

Damiaanactie blijft zeer verontrust over de situatie in het pand, waar veel te veel mensen in gevaarlijke omstandigheden verblijven. De organisatie is ook verontwaardigd over het gebrek aan actie van de overheid.

“Het is schrijnend dat de bevoegde overheden niet ingrijpen zonder de voortdurende interventie van Damiaanactie. Al maanden is Damiaanactie zeer actief met deze zaak bezig. Dit legt een enorme belasting op de organisatie en brengt zware risico’s mee die wij niet langer kunnen blijven dragen. De overheid blijft rekenen op Damiaanactie terwijl dit onze capaciteit volledig overstijgt”, stelt Ludo Van den Kerckhove. “In tussentijd wordt onze organisatie emotioneel, moreel en financieel zwaar op de proef gesteld. We zijn momenteel in overleg met de bevoegde overheden omtrent een noodoverbrugging, maar het water staat ons aan de lippen.”

Meer informatie over dit persbericht en Damiaanactie:

Ludo Van den Kerckhove CEO Damiaanactie [email protected] – GSM : +32(0)475 83 03 11

Greetje Wassenberg Head of Fundraising & Communication Damiaanactie [email protected] – GSM +32(0)475 95 10 88

Over Damiaanactie

Damiaanactie is een Belgische medische ontwikkelings-ngo actief sinds 1964. Een verschil maken in de wereldwijde strijd tegen lepra, tuberculose en andere infectieziektes zoals leishmaniasis is haar missie. Dit doet ze door gezondheidszorg mogelijk te maken aan de hand van opleiding, onderzoek en gerichte medische acties. Maar ook door de bevolking te sensibiliseren en informeren, de re- integratie van patiënten te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat alle nodige middelen aanwezig zijn om ons doel te bereiken.