Een beter systeem om speeksel te vervoeren in Nigeria

Nigeria – Damiaanactie zette een nieuw systeem op poten in Nigeria voor het transport van speekselstalen van en naar het labo, waar ze getest worden op tuberculose.   

Om tbc vast te stellen moet het speeksel van een patiënt onderzocht worden in een labo. Maar dit speeksel bij het labo krijgen is niet altijd evident in Nigeria. Vooral als de onderzochte mensen ver van het labo wonen. Verplegers of vrijwilligers worden ingezet om de lange tocht naar het labo af te leggen met het speeksel. En in sommige gevallen wordt de patiënt zelf gevraagd zijn resultaten op te halen. Het is dan ook niet zeldzaam dat de patiënt daarna niks meer van zich laat horen.  

Dit kon beter, vond Damiaanactie. En we bedachten een nieuw systeem voor het transport van deze sputum- of speekselstalen.  

Motorrijders opleiden  

Damiaanactie zal motorrijders opleiden om de sputumstalen voortaan van de verschillende medische centra naar de dichtstbijzijnde labo’s te brengen. Hier worden de stalen getest op tbc door de GeneXpert, een machine die tuberculose in 90 minuten opspoort. Damiaanactie zal hiervoor 40 motors aankopen en evenveel motorrijders opleiden. Het hele project wordt gefinancierd door The Global Fund, die daarvoor € 137.000 schonk aan Damiaanactie.  

Ontwikkelen mobiele applicatie  

Damiaanactie test ook een nieuwe mobiele applicatie om dit transport beter te controleren. Hiermee kunnen we steeds de exacte locatie bepalen van de sputumstalen, en kunnen we moeilijkheden sneller opsporen en oplossen.   

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2020/02/2.jpg