Jos schenkt een legaat uit diep respect voor Pater Damiaan en diens missie

Van kinds af aan is het levenspad van Jos Martens gelinkt aan dat van Pater Damiaan (Jozef de Veuster), met wie hij de Heilige Jozef als patroonheilige deelt. Een diep respect voor de persoon Damiaan en zijn levenswerk maakt dat Jos Damiaanactie wil blijven helpen, ook wanneer hij er zelf niet meer zal zijn. “Ook wanneer ik er niet meer ben wil ik Damiaanactie steunen in de vorm van een legaat, om hen toe te laten het mooi en noodzakelijk werk voor mensen getroffen door tropische infectieziektes te kunnen verderzetten.”

De crypte van Damiaan in Leuven

Als kleine jongen bezoekt Jos samen met zijn familie vaak het graf van Pater Damiaan in de crypte van de Sint-Antoniuskapel in Leuven, op dat moment nog een vrij ouderwetse en donkere ruimte. Doorheen de jaren blijft Jos geïnteresseerd in de figuur van Damiaan. Wanneer hem eind jaren ’80 de eer toekomt om diens crypte als ir-architect te moderniseren, aanvaardt hij de opdracht met veel plezier. Jos geeft de crypte een opfrisbeurt en plaatst een nieuw kubusvormig natuurstenen altaar centraal in de ruimte. Op de graftombe blijft enkel de tekst die Damiaan dierbaar was, behouden: “Ik vind mijn grootste geluk den Heer te dienen in zijn arme en zieke kinderen die van de andere mensen verstoten worden.”

De crypte van Damiaan in Leuven. © Jos Martens

In het teken van Damiaans zalig- en heiligverklaring wordt Jos gecontacteerd om het graf en de kist te openen met als doel de rechterhand van Damiaan als relikwie naar Rome over te brengen. Deze opdracht wordt tot een goed einde gebracht en op zondag 11 oktober 2009 wonen Jos en zijn vrouw Lieve de heiligverklaring van Pater Damiaan samen met duizenden aanwezigen bij op het Sint-Pietersplein. Een onbeschrijfelijke ervaring die hen levenslang zal bijblijven.

“Uiteraard komt mijn erfenis in de eerste plaats mijn kinderen toe. Maar zij leven sowieso al in goede omstandigheden. Daarom wil ik een deel van mijn nalatenschap schenken aan mensen die het echt nodig hebben.”

De reis naar Kalaupapa, Molokai

Het schrijn met de rechterhand van Pater Damiaan wordt door de paus geschonken aan een groep vertegenwoordigers uit Molokai en door hen bijgezet in het oorspronkelijke graf van Damiaan uit 1889. Dit graf bevindt zich naast de kerk die Damiaan bouwde in Kalaupapa, een schiereiland van Molokai, waar Damiaan tot zijn dood samenleefde met leprapatiënten die naar daar verbannen werden. Door zijn betrokkenheid met Pater Damiaan reizen Jos en Lieve in 2019 af naar het eiland. Een wensdroom die in vervulling gaat.

“We hebben 5 dagen op Molokai doorgebracht en daarbij ook Kalaupapa bezocht. De nederzetting, Kalawao, waar Damiaan gewerkt heeft, in het noorden van Kalaupapa hebben wij ervaren als een zonloze, onherbergzame plaats. Een heel ander beeld dan wat je typisch zou verwachten van Hawaï. Maar wanneer we binnenstapten in het kerkje van Damiaan, werden we overweldigd door een soort vreugde en diep respect voor de persoon. Zien in welke omstandigheden Damiaan gewerkt heeft, heeft mijn bewondering voor hem verder verdiept.”

Vorige Volgende

Legaat als teken van solidariteit

Uit eerbied voor Pater Damiaan en diens werk, steunt Jos Damiaanactie al meer dan 25 jaar met financiële giften. Door de organisatie te volgen, groeide het gevoel dat hij ook na zijn dood Damiaanactie wil blijven steunen.

Jos vertelt: “Damiaanactie doet uitzonderlijk werk voor mensen getroffen door ziekte, in navolging van Pater Damiaan. Ik wil deze organisatie ook in de toekomst blijven steunen. Een legaat schenken voor een goed doel is een teken van daadwerkelijke solidariteit en betrokkenheid met anderen, die in nood zijn, die verzorging en erkenning nodig hebben. Als je geluk hebt, blijft er op het einde van je leven altijd wel ‘iets’ over. Een deel daarvan komt toe aan je erfgenamen in eerste lijn, meestal zijn dit je kinderen. Dit is hen van harte gegund, maar zij leven sowieso al in goede omstandigheden, in tegenstelling tot andere mensen elders ter wereld. Door een deel van mijn erfenis aan Damiaanactie te schenken, wil ik hen nog een tijdlang steunen om hun mooi en noodzakelijk werk verder te zetten.”

 

Met grote dank aan de heer Jos Martens, voor zijn steun aan onze organisatie en sympathieke medewerking aan dit artikel. © Copyright foto’s: Jos Martens

Wil je graag meer informatie over legaten of een persoonlijk gesprek? Neem dan contact op met Helena Schalenbourg via [email protected], zij beantwoordt met plezier en in alle discretie je vragen.