Leprapatiënten opsporen met mobiele app

Damiaanactie gebruikt vandaag een mobiele applicatie voor de actieve opsporing van leprapatiënten. Open Data Kit is een gratis app waarin nieuwe opgespoorde patiënten geregistreerd worden. Aan de hand van hun geografische coördinaten worden endemische zones in kaart gebracht, en risicozones uitgestippeld. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt het gebruik van deze nieuwe app wereldwijd aan.

Globale strategie
Dankzij deze techniek kunnen mensen die in risicozones wonen sneller getest worden op lepra. Zo kunnen we sneller nieuwe patiënten opsporen en het aantal verminkingen tot een minimum herleiden. Anderzijds kunnen nieuwe maatregelen overwogen worden om de overdracht van lepra te stoppen, zoals een preventieve behandeling of nauw toezicht van mensen die in contact staan met leprapatiënten.

Hoe werkt de app?
Het principe is simpel: je gaat bij patiënten langs en screent de mensen in hun omgeving om eventuele andere patiënten op te sporen. Deze resultaten voer je in de app in. Die registreert ook de geografische coördinaten. Die gegevens projecteer je vervolgens op een kaart of op Google Earth. Zo krijg je een goed beeld van waar zich clusters van patiënten bevinden. Aan de hand daarvan kan je besluiten tot hoe ver je eventuele maatregelen zoals screening en preventieve behandeling uit moet breiden.