Samen ontmaskeren we lepra dit weekend!
Maareuhm, waarom bestaat lepra nog steeds?

Kinderen die een pakje stiften kopen op school, de vrijwilliger die een stiftendisplay tot bij zijn lokale handelaar brengt of Prinses Astrid die zich ieder jaar inzet voor mensen met lepra: samen ontmaskeren we lepra dit weekend.

Maar lepra, moet dat nu nog stééds aangepakt worden? Waarom bestaat die ziekte zelfs nog? En hoe ziet Damiaanacties campagneweekend eruit tijdens covid-19? Deze en andere vragen beantwoord:

Is er nog veel lepra in de wereld?
Jawel, vandaag krijgt nog steeds iedere 2 minuten iemand te horen dat hij of zij aan lepra lijdt. En dat zijn enkel diegenen die geregistreerd worden. De WHO schat dat er veel meer mensen met lepra nooit opgespoord worden. Dat zijn vaak mensen die geen toegang hebben tot een dokter of andere medische hulp. Ze kunnen zich niet laten verzorgen, ontwikkelen levenslange handicaps en blijven mensen om zich heen besmetten.

Waarom bestaat lepra nog steeds?
Twee belangrijke redenen:

  • Volgens de WHO zijn de jaarlijks officieel geregistreerde 200.000 nieuwe leprapatiënten slechts het tipje van de ijsberg. Veel meer mensen hebben geen toegang tot een dokter, worden niet geregistreerd en worden dus niet bij die cijfers geteld. Ze blijven onbehandeld, ontwikkelen levenslange handicaps én blijven mensen om zich heen besmetten.
  • Twee: doordat lepra sinds een aantal jaren als ‘geëlimineerd’ wordt beschouwd (volgens de officiële cijfers zijn minder dan 1 op 10.000 mensen besmet wereldwijd) is de internationale aandacht en investering een heel stuk teruggeschroefd. Minder aandacht, betekent minder investering in onderzoek en ontwikkeling rond lepra. Maar, zoals je hierboven ook kunt lezen, is lepra nog wel degelijk een probleem vandaag in een heel aantal landen.

Lepra opsporen en ontmaskeren
De campagne van Damiaanactie staat dit jaar in het teken van het actief en vroegtijdig opsporen van lepra. Door lepra op tijd te ontmaskeren kunnen we mensen tijdig behandelen, zodat zij niet levenslang verminkt raken. Maar zo kunnen we er ook voor zorgen dat er geen nieuwe besmettingen meer plaatsvinden.

Maar dit kunnen we niet alleen natuurlijk.
Laten we samen lepra ontmaskeren tijdens ons campagneweekend op 29, 30 en 31 januari 2021!

Campagneweekend tijdens covid-19? Wat verandert er?

Door Covid-19 kan een traditionele stiftenverkoop niet meer overal plaatsvinden. Maar stiften, mondmaskers, sleutelhangers en sokken kunnen op onze webshop gekocht worden. En natuurlijk kan je ook altijd een gift online doen. Bovendien bieden verschillende handelaars over het hele land de stiften de komende paar weken in hun winkel aan.

Vorige Volgende

50 handelaars in Knokke verkopen Damiaanactiestiften dankzij vrijwilliger Jean-Pierre
Jean-Pierre Wellens is ondertussen al meer dan 50 jaar vrijwilliger bij Damiaanactie. Samen met een paar andere vrijwilligers plaatste hij in Knokke-Heist 50 stiftendisplays bij verschillende handelaars. “Het is belangrijk dat we ons betrokken blijven voelen dit jaar, ook al kunnen we niet samen op straat komen. Een paar dozen rondbrengen en stiften bijvullen vraagt niet al te veel tijd. En zo kunnen we toch nog iets positiefs halen uit dit moeilijk (campagne)jaar”, zegt Jean-Pierre. Lees zijn hele verhaal hier.