Tuberculose: prijs bedaquiline verlaagd!

Goed nieuws: Johnson & Johnson hoorde onze noodkreet en kondigde aan de prijs van bedaquiline te verlagen!

Nog even alle feiten op een rijtje:

Het begon met een open brief

Maak bedaquiline betaalbaar voor iedereen!” In een open brief aan farmaceutisch bedrijf Johnson & Johnson riepen verschillende ngo’s, waaronder ook Damiaanactie, op 10 oktober 2019 op om de prijzen van het belangrijkste medicijn tegen multiresistente tuberculose te verlagen naar € 1 per dag per persoon.

Doofheid en psychoses

Bedaquiline werd 40 jaar geleden ontdekt als efficiënt geneesmiddel tegen multiresistente tbc (MDR-TB). Een verademing: de voorgaande medicijnen waren toxisch én extreem pijnlijk. Patiënten konden er soms niet meer door stappen, werden doof of kregen psychoses. De helft van de patiënten zette de behandeling daarom stop en stierf.

Maar bedaquiline kan meer mensen genezen én heeft een pak minder nevenwerkingen. Het geneesmiddel wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd aangeraden. Toch wordt slechts 11% van mensen die het nodig hebben met bedaquiline behandeld. Waarom?

Te duur

Jaarlijks krijgen slechts 12.000 mensen bedaquiline, terwijl er naar schattingen 104.000 mensen per jaar in aanmerking komen dit geneesmiddel te gebruiken. De grootste reden is de kostprijs. Een volledige behandeling (6 maanden) kost in België € 25.000 per patiënt; in Zuid-Afrika € 365. Of € 2 per dag. Maar tbc is een armoedeziekte, het merendeel van de patiënten moet het met minder dan € 2,5 doen per dag en kan de medicijnen onmogelijk betalen. Daarom pleitte Damiaanactie voor een verlaging van de prijs naar € 1 per persoon per dag.

Het lobbyen wierp zijn vruchten af!

De open brief die aan Johnson & Johnson geschreven werd was niet voor niks. In juli 2020 bevestigde het bedrijf de prijs met de helft te zullen verlagen. Zo zal een behandeling met bedaquiline nu $ 1,5 (€ 1,3) per dag per persoon kosten. Daarmee zit het niet ver af van onze oorspronkelijke vraagprijs. Een kleine stap vooruit in de strijd tegen multiresistente tbc!

 

Kom hier meer te weten over multiresistente tbc, en ontdek wat we doen!