Verpleegkundigen in Congo winnen Kochonprijs

De Kochonprijs is een geldprijs van 65.000 dollar die ieder jaar uitgereikt wordt aan een tbc-organisatie die belangrijk werk verricht. Dit jaar was het de Congolese vereniging, RIAPED, opgericht door verpleegkundigen van Damiaanactie die de prijs in ontvangst mocht nemen.

RIAPED werd in 2009 opgestart door een groep verpleegkundigen, onder leiding van Constant Bushiri, die al 25 jaar verpleger is bij Damiaanactie in de Democratische Republiek Congo.

De organisatie zet zich in voor extra kwetsbare tbc- en leprapatiënten die met de standaardzorgen niet altijd alle hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben. Dit zijn vaak kinderen met de ziekte van Pott (tuberculose van de wervelkolom). Maar ook tbc- en leprapatiënten die in armoede leven, en naast medische ook dringende sociaal-economische hulp nodig hebben.

Sinds 2011 krijgt RIAPED financiële steun van de Koning Boudewijnstichting en de Amerikaanse Papoose Foundation. Maar elke medewerker staat maandelijks ook een klein deel van hun eigen loon af om de organisatie draaiende te houden.

Sinds de oprichting van de organisatie leerden de verpleegkundigen van RIAPED 246 kinderen, die gedeeltelijk verlamd waren door de ziekte van Pott, opnieuw wandelen. 528 tbc-patiënten en 114 leprapatiënten kregen naast medische zorgen ook extra voedselsteun, of hulp om een economische activiteit op te starten. Sinds een paar jaar breidde de organisatie haar activiteiten uit van Kinshasa naar Kikwit en Mosango.

Dankzij de Kochonprijs, uitgereikt door de Koreaanse ngo Kochon Foundation, krijgt RIAPED nu 65.000 dollar extra. Hierdoor kan de organisatie haar werk verder uitbreiden naar andere provincies, en nog meer patiënten helpen.