Waarom Damiaan ook vandaag nog een inspirerend en actueel figuur is

Jozef De Veuster, of Damiaan, zoals velen hem kennen, was van 1873 tot 1889 actief op het Hawaiiaans eiland Molokai. Daar werkte hij oorspronkelijk als priester, maar in werkelijkheid was hij veel meer dan dat. Hij fungeerde als ziekenverzorger, vriend, begrafenisondernemer, fondsenwerver, muzikant en zelfs als metser op het eiland!

Jeugdige Jozef en zijn roeping

Jozef De Veuster werd op 3 januari 1840 geboren in een groot boerengezin in Tremelo. Zijn vader besloot dat hij, net als de rest van het gezin, graanhandelaar zou worden. Jonge Jozef dacht daar echter anders over en besloot een opleiding tot priester te volgen. Na zijn studies koos hij de broedernaam Damiaan, naar de heilige arts Damianus. En zo geschiedde…

Damiaan als mens

Toen zijn broer te ziek was om zijn geplande reis naar Hawaii in te zetten, greep Damiaan zijn kans. Na vijf maanden op het schip kwam hij als jonge man aan in Hawaii. Daar werkte hij even als rondtrekkend missionaris.

Maar toen Damiaan te weten kwam dat alle Hawaïanen met lepra samengebracht werden op Molokai, zonder medische hulp, besloot hij actie te ondernemen. Onbevreesd voor de ziekte en vastberaden om te helpen vroeg hij toestemming aan zijn bisschop om naar Molokai te gaan. Even later vertrok hij.

Damiaan als Duizendpoot

Toen Damiaan aankwam op Molokai zag hij dat van de 2000 oorspronkelijke inwoners, nog maar een 800-tal overbleven. De mensen met lepra hadden geen hoop meer en voelden zich bannelingen van de mensheid.

Damiaan was vastberaden om de situatie beter te maken en reorganiseerde de verwilderde gemeenschap. Op dat moment koos hij belangeloos voor de weerloze mensen, de mensen ‘zonder toekomst’, zoals hij ze zelf noemde.

Hij vervulde de rol van timmerman, ziekenverzorger, begrafenisondernemer, muzikant, vriend en nog zoveel meer op het eiland. Hij was een echte duizendpoot en wist en kon van alles wat.

Hij begon met de bouw van een kerk en een school en richtte nadien ook een fanfare op. Hij zorgde voor hobby-materiaal als knikkers en naaimachines en gaf de mensen op het eiland opnieuw enige vorm van vreugde en levenslust, hij bracht de gemeenschap weer samen.

Hij verbleef 16 jaar lang op Molokai, tussen de mensen met lepra, tot hij in 1889 uiteindelijk stierf aan een longonsteking. Hij gaf zijn leven voor anderen.

Damiaan vandaag

Damiaan is ook vandaag nog een inspirerend figuur. Niet alleen omwille van zijn heroïsche levensopoffering, ook omwille van zijn menselijke kant.

Vastberadenheid, onbevreesdheid en doorzettingsvermogen waren zijn meest prominente kenmerken.

Maar ook zijn goed gevoel voor humor was opvallend. In zijn medisch handboek schreef hij het volgende:

‘Recept voor alle kwaaltjes van lepra:

  • Chearfulness
  • Philisophy
  • Courage
  • Peerseverance

Mixed with warm coffee and sweet temper.’

Bovenstaand tekstje bewijst dat hij zelfs in de meest verschrikkelijke momenten plaats vond voor positiviteit en humor.

Damiaan was een ongewoon man. Hij zette zowel tijdens als na zijn leven mensen in beweging om het goede te doen, en zijn voorbeeld spoort ook vandaag nog mensen aan anderen te helpen en uitdagingen niet uit de weg te gaan.

Al meer dan 50 jaar komen er jaarlijks duizenden mensen in beweging voor Damiaanactie. Ze delen één gezamenlijk doel: anderen helpen, net zoals Damiaan dat deed.

Hij was een voorbeeld om ‘U’ tegen te zeggen, volg jij zijn voorbeeld ook?

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2020/04/Peinture-Damien-zoom.jpg

Meer weten over Damiaan? Neem eens een kijkje op www.damiaanvandaag.be
en vind tal van verhalen, informatie, documentatie en andere inspiratie.