Damiaanactie dringt aan op humane evacuatie van Longtinsite

Brussel, 30 oktober 2020 – Verwijzend naar de “rampzalige” situatie in het gebouw in de Longtinsite beveelt de rechter de krakers om het gebouw te ontruimen. Eigenaar Damiaanactie roept de bevoegde overheden nogmaals op “om proactief een humane oplossing te vinden voor de onhoudbare situatie. Anders heeft de gemeente geen andere keuze dan de site te laten ontruimen.”

De situatie in het leegstaande gebouw van Damiaanactie aan de Longtinstraat is nog steeds onhoudbaar. Damiaanactie blijft bij het standpunt dat het niet langer kan toelaten dat krakers in ongezonde en onveilige omstandigheden verblijven. Om de gemeente Jette de mogelijkheid te bieden om de situatie op te lossen, heeft Damiaanactie een juridische procedure ingeleid. Verwijzend naar de ernst van de situatie en het gevaar ter plaatse, beveelt de rechter de krakers om het gebouw te ontruimen.

In zijn vonnis verwijst de rechter naar het “grote aantal personen dat het gebouw momenteel gebruikt, de rampzalige gezondheids- en veiligheidssituatie waarin zij zich bevinden en het gevaarlijke karakter van hun bewoning gezien de huidige omstandigheden”. De rechter ziet voorts een “absolute noodzaak” om het gebouw te evacueren. Op 30 oktober zal de deurwaarder het vonnis betekenen. De krakers hebben vanaf dan acht dagen de tijd om het gebouw vrijwillig te verlaten. Indien dit niet gebeurt, zal de deurwaarder het vonnis moeten laten uitvoeren in overleg met de gemeente Jette.

“Het is onmogelijk om nog langer toe te staan in welke omstandigheden de krakers momenteel verblijven. Dit is een schrijnende situatie waar dringend een eind aan moet komen, in de eerste plaats in het belang van de krakers zelf. Met de uitspraak krijgen de betrokken overheden de mogelijkheid om het nodige te doen zodat de krakers in een correcte en humane omgeving opgevangen kunnen worden”, verduidelijkt Ludo Van den Kerckhove, CEO van Damiaanactie. “Wij zijn ervan overtuigd dat de bevoegde instanties nu snel een oplossing zullen vinden.”

Meer informatie over dit persbericht en Damiaanactie:

Ludo Van den Kerckhove CEO Damiaanactie [email protected] – GSM +32(0)475 83 03 11

Greetje Wassenberg Head of Fundraising & Communication Damiaanactie [email protected] – GSM +32(0)475 95 10 88