Prinses Astrid tegen stigma

Op uitnodiging van Damiaanactie, waarvan prinses Astrid ere-voorzitster is, bracht de prinses van 19 tot 22 januari 2020 een bezoek aan Nepal, om steun te geven aan de teams van Damiaanactie op het terrein. Hiermee wil ze het werk van onze ngo beter kenbaar maken, zowel bij het Belgische als het Nepalese publiek, en ook bij de Nepalese overheden, op het moment van de lancering van de lepracampagne.
Een symbolische handdruk tegen stigma
De prinses bezocht een lepracentrum van Damiaanactie in Kawasoti, waar ze verschillende mensen met lepra ontmoette. Ze gaf hen uitdrukkelijk een hand, en nam de tijd om naar hun verhalen te luisteren. Deze handdruk is een symbolische ‘neen’ tegen het hardnekkig stigma dat nog steeds op lepra rust in Nepal.
In een land waar kinderen met lepra niet naar school kunnen omdat hun medeleerlingen hun uitsluiten, meisjes kunnen er niet trouwen, jongens krijgen geen job of geen gezin; dat een prinses hen gewoonweg een hand geeft toont aan dat ze niet uitgesloten moeten worden“, legt Jean-Pierre Schenkelaars van Damiaanactie uit in het VRT-journaal van woensdag 22 januari 2020. (Herbekijk het fragment van de prinses in Nepal in het VRT-journaal)
Inhuldiging tbc-centrum 
Dinsdagnamiddag huldigde de prinses ook een nieuw tbc-centrum in voor Damiaanactie, in het westen van Nepal. Ze nam ook de tijd om enkele tuberculosepatiënten te ontmoeten. Er kwamen zo’n vijfhonderdtal mensen naar de inhuldiging kijken. Prinses Astrid en haar echtgenoot werden warm onthaald met dans en gezang.
Foto's Damiaanactie Kapil Anjan Neupane
Vorige Volgende