Dr. Hemerijckx Award

Dr. Hemerijckx Award

Damiaanactie lanceert de eerste Dr. Hemerijckx Award. Hiermee moedigen we innovatieve initiatieven aan in de strijd tegen lepra. De prijs? € 25.000 voor de Impact Award en € 10.000 voor de Research Award.

De Dr. Hemerijckx Award wordt voortaan om de 2 jaar uitgereikt en heeft een dubbel doel:

  • Een persoon of vereniging belonen die de afgelopen 5 jaar een belangrijke bijdrage leverde (met een meetbare impact) in de strijd tegen lepra in ontwikkelingslanden. (Impact Award)
  • Onderzoek stimuleren door een student te helpen in zijn of haar werk die een thesis over lepra publiceerde (Research Award)

Damiaanactie wil met deze award meer aandacht genereren voor lepra. Een Neglected Tropical Disease die wereldwijd nog meer dan 210.000 slachtoffers per jaar maakt.

Dr. Hemerijckx, 50 jaar na zijn dood
Met deze prijs willen we ook een hommage brengen aan dr. Hemerijckx. Hij stierf exact 50 jaar geleden en was de oprichter van ‘klinieken onder de bomen’. Hierbij verplaatsten zorgverleners zich van dorp tot dorp en sloegen ze er hun tent op onder de bomen. Dankzij deze nieuwe zorg konden leprapatiënten voortaan in hun gemeenschap verzorgd worden, en moesten ze niet meer afgezonderd leven. Ook vandaag nog is deze manier van werken een belangrijke pijler in de filosofie van Damiaanactie.

De eerste oproep voor inschrijvingen vindt in de herfst van 2021 plaats.

Perscontact:

Sophie Adam
persvoorlichter

[email protected]
+32(0)475 797 697