Damiaanactie op school - Pedagogisch materiaal

Ideeën, middelen, methoden en activiteiten voor het onderwijs

Naast onze hoofdopdracht – patiënten bijstaan in hun genezingsproces en kansarme bevolkingsgroepen de nodige sociaaleconomische steun bieden – willen we ook het grote publiek informeren en sensibiliseren om samen de strijd aan te binden tegen de sluimerende stigmatisering van deze ziektes. In het belang van meer inclusie in onze samenleving.

Een lespakket, ja. Maar waarvoor?

In dit lesmateriaal komen waarden als respect en empathie aan bod. We willen daarmee de horizon van de jongeren verbreden en hen de wereld leren begrijpen, zodat ze hun plek erin kunnen vinden en hun eigen keuzes maken.

Témoignage
Ellen Depouillon | Leerkracht lager onderwijs

“Ik wil mijn leerlingen laten zien dat wat voor ons dikwijls vanzelfsprekend is, zoals een doktersbezoek of onderwijs, niet overal zo is.”

Ontdek de lijst van onze gratis leermiddelen

Ga je aan de slag met ons gratis lesmateriaal? Dan vind je hier alles wat je nodig hebt!
Om ons lespakket te bestellen of te downloaden, ga naar ons speciale platform (VMS)

Vanaf het 1ste leerjaar (Fiche A)

Sensibiliseer je leerlingen van 6 tot 8 jaar met onze gloednieuwe animatiefilm "Dr Nelson en tuberKOElose". Maak de oefeningen op fiche A en kleur onze lama in!

Bestel lesfiche A

Vanaf het 3de leerjaar (Fiche B)

Ga aan de slag met onze nieuwe docu-film "Het vlindereffect", gemaakt voor leerlingen van 8 tot 12 jaar. Maak samen met je klas de educatieve opdrachten op fiche B!

Bestel lesfiche B

Vanaf het 1ste middelbaar (Fiche C)

Gezondheidszorg met onze nieuwe docu-film "Het vlindereffect". Maak samen met je klas de educatieve opdrachten op fiche C.

Bestel lesfiche C

"We zijn wereldburgers ! " (Leerkrachtenbundel)

Deze bundel bevat meer informatie over Damiaanactie, lepra & tuberculose, wereldburgerschap, de SDG’s, de inhoud van de film, lestips en zoveel meer. Achteraan vind je de oplossingen voor de lesfiches terug. Een onmisbaar document voor elke leerkracht die met ons materiaal aan de slag gaat.

Bestel de leerkrachtenbundel

Dr Nelson en tuberKOElose (Animatiefilm)

Voor wie? Voor leerlingen vanaf het 1e leerjaar Duur: 11 minuten

Bestel onze animatiefilm

Het Vlindereffect (Docufilm)

Voor wie? Voor leerlingen van het 3e leerjaar tot het 2e secundair Duur: 25 minuten

Bestel onze docufilm
Vorige Volgende

Gratis animatie in jouw klas

Onze vrijwillige animatoren zullen met jouw klas(sen) aan de slag om met dit educatieve materiaal op een leuke en creatieve manier te werken. Deze activiteiten duren gemiddeld 2 lesuren. Onze vrijwilligers zijn beschikbaar van half december tot eind maart.

Webinars

Binnenkort bieden wij webinars aan om het materiaal voor te stellen en alle vragen te beantwoorden. Data zullen snel bekend worden. Stay tuned!

Dr Nelson en tuberKOElose - Animatiefilm

Nelson is 9 jaar oud. Hij woont met zijn familie in Bolivia, in een vallei met lamaboeren. Zijn grote droom is dokter worden! En hij staat te popelen van ongeduld ... In zijn slaap droomt hij over dokter Shivakumar die tuberculosepatiënten in India behandelt, en hoe hij als Boliviaanse jongen zijn eerste stappen in het beroep zet aan de zijde van de Indiase dokter. Wil je weten hoe dit afloopt? Doorkruis samen met Nelson dit Aziatische land met zijn vele gezichten!

Het Vlindereffect - Docufilm

Hoe is om vandaag besmet te zijn met lepra, tuberculose of leishmaniasis? Hoe kunnen deze ziektes worden opgespoord? Wat zijn de struikelblokken voor de patiënten? En hoe kunnen deze worden overwonnen? Hoe kunnen onze acties – hoe klein ook – de leefomstandigheden van mensen aan de andere kant van de wereld verbeteren? Om deze vragen te beantwoorden neemt de docufilm ons mee naar drie verschillende continenten: Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Daar maken we kennis met patiënten en zorgverleners.

Leerkrachten aan het woord

Anaïs Heymans , leerkracht frans en godsdienst (secundair)

Kardinaal Mercierinstituut in Waterloo

Ellen Depouillon, leerkracht godsdienst (primair)

Zilverbeek en de Krekel (Haaltert),Molenveld (Denderhoutem)

Anaïs Heymans , leerkracht frans en godsdienst (secundair)

Anaïs nam deel aan de opleidingsdag voor leerkrachten:"Het lesmateriaal van Damiaanactie is interessant, afgestemd op de leeftijd van de kinderen en dicht bij de realiteit. Toen mij gevraagd werd 500 leerlingen te sensibiliseren, leek het mij dan ook een goed idee bij te leren van de expertise van Damiaanactie tijdens een van hun opleidingsnamiddagen.”

Ellen Depouillon, leerkracht godsdienst (primair)

Ellen deed beroep op een van de animatoren van Damiaanactie. “Je leert veel van hen bij, ze vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dat is iets wat ik niet steeds kan doen. Bovendien is het voor de leerlingen ook leuk eens iemand anders aan het woord te horen. Dan letten ze weer wat beter op.”