Onzichtbare tuberculose in Bangladesh door de COVID-19 pandemie

De inwoners van Bangladesh wonen dicht op elkaar, met gemiddeld 1200 inwoners per km². Dat is 3 keer zoveel als in België. In zo’n dichtbevolkt gebied verspreiden infectieziekten zich makkelijker. Dit geldt voor COVID-19, maar ook voor tuberculose, een infectieziekte die Damiaanactie al jaren bestrijdt in Bangladesh. De voornaamste symptomen van deze ziekte zijn ook dezelfde: hoesten en koorts. Angst voor COVID-19 zorgt er mogelijk voor dat veel tuberculose besmettingen onopgemerkt blijven.

We spraken Dokter Aung, die al 26 jaar met Damiaanactie samenwerkt. Hij is coördinator tussen de regering en Damiaanactie. Hij vertelt over de impact van COVID-19 op de opsporing van tuberculose in Bangladesh.

“De regering van Bangladesh legt aan het begin van de pandemie een strenge lockdown en isolatie op aan besmette patiënten. Angst voor isolatie, beperkte testcapaciteit en het moeilijk bereiken van de gezondheidsstructuren of diensten zorgen voor een snelle, dodelijke verspreiding van COVID-19. Niet enkel de bevolking, maar ook dokters zijn bang voor COVID-19. Ze laten patiënten die hoesten niet meer toe in hun wachtkamers. Hoesten en koorts zijn ook symptomen van tuberculose, waar door de angst voor COVID-19 minder op getest wordt.”
De vergelijkbare symptomen zijn niet het enige probleem. Door de strenge lockdown mocht de mobiele kliniek weken niet uitrijden en waren patiënten bang om naar de medische centra te komen. Om patiënten met tuberculose te genezen, is de juiste diagnose en medicatie essentieel.

In 2020 zijn er vermoedelijk 100.000 minder gevallen van tuberculose vastgesteld dan het jaar ervoor. De COVID-19 pandemie eiste tot nu toe  meer dan 12.000 slachtoffers, maar mogelijk bedreigt tuberculose nog meer levens in Bangladesh.

Help onze lokale hulpverleners de juiste diagnose te stellen, doe vandaag nog een gift. Bedankt!

 

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/05/Patient-Consultation-at-Shariatpur-Sadar-Hospital-bangladesh.jpg