Tuberculose: meer dan lichamelijke gevolgen

Birsana uit Nepal is 13 jaar oud en net genezen van tuberculose. Gelukkig maar, want door tbc kon ze een tijd lang niet naar school gaan. Ze voelde zich eenzaam zonder haar schoolvriendinnen.

Toen Birsana hoorde dat ze tbc had, stopte ze meteen met school. Ze wilde haar klasgenootjes niet besmetten. Samen met haar ouders verhuisde ze tijdelijk naar de grote stad Dhangahdi, waar ze werd behandeld. Ze was veruit de jongste patiënt in de kliniek. Haar broer en zus bleven in hun ouderlijk huis wonen, ver van Birsana verwijderd.

Huilbuien aan de telefoon

Zes maanden lang ging Birsana iedere dag naar het medisch centrum om haar medicijnen op te halen. De aanpassing van haar alledaagse schoolleven naar het leven in een grote stad zonder haar vriendinnen viel haar zwaar. “Wanneer ik mijn vriendinnen sprak aan de telefoon, moest ik dikwijls huilen”, vertelt Birsana.

Tbc: meer dan een medisch probleem

Vandaag is Birsana genezen, en gaat het weer beter met haar. Maar haar verhaal is helaas geen uitzondering. Damiaanactie zet zich in om tbc-patiënten en hun gezinnen zo goed mogelijk te ondersteunen. Want besmet zijn met tuberculose, is veel meer dan een medisch probleem. Het sociaal isolement waarin je als tbc-patiënt in terecht komt wordt vaak onderschat. Wij willen dat Birsana en haar lotgenoten zo snel mogelijk hun normale leven terug kunnen oppikken.