Aishat heeft tuberculose én hiv

Aishat (schuilnaam), 28 jaar, kreeg een paar jaar geleden hiv. De dokters testten haar voor de zekerheid ook op tbc omdat die twee ziektes vaak samen gaan. En ook daar geen goed nieuws: Aishat leed aan multiresistente tuberculose.  

“Ik had koorts en pijn over mijn hele lichaam. Vooral in mijn buik. Toen ik me liet testen bleek ik positief voor hiv. Mijn wereld stortte in elkaar.”

Maar daar stopte het slechte nieuws nog niet. De dokters testten Aishat voor de zekerheid ook op tbc. ‘Multiresistente tuberculose’ klonk de diagnose. “Het verbaasde me niet dat ik aan tbc leed. Mijn man overleed enkele maanden eerder aan de ziekte. Hij wist dat hij ziek was maar dacht dat hij zonder medicijnen wel zou genezen.”

Aishat heeft twee dochters van 14 en 12 jaar. Allebei werden ze getest op beide ziektes. Kerngezond zijn ze. “Gelukkig”, zegt Aishat. “Het laatste wat ik wil is dat mijn kinderen ziek zijn.”

“Niemand in mijn familie weet dat ik aan hiv lijd. Ze zullen me buitensluiten. Zelfs toen ik tbc had meed mijn familie me. Vandaag weten ze dat ik genezen ben van tbc dus spreken ze weer met me. Maar hiv is voor mijn hele leven”, zucht Aishat.

*Aishat wil anoniem blijven. Daarom kozen we een schuilnaam en -foto voor haar.
https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2020/03/W1A0130-2.jpg