Mr. Boussouri (1966-2020): van leprapatiënt tot lepraverzorger.
Een inspiratiefiguur.

Wij delen met spijt in het hart mee dat Antoine Salim Boussouri, verpleger-laborant bij Damiaanactie op de Comoren, op 18 maart 2020 overleden is.

Mr. Boussouri werd opgespoord met lepra toen hij 12 jaar oud was. Het was dr. Grillone, een Italiaanse dokter die toen bij Damiaanactie op de Comoren werkte, die de vlekken ontdekte bij de jonge jongen.

Mr. Boussouri genas en besloot zichzelf voortaan in te zetten voor leprapatiënten. Hij deelde als jonge knaap medicijnen uit aan de getroffen personen in de regio, en volgde tijdens zijn schoolvakantie een training over lepra in het ziekenhuis van Anjouàn.

Op 25-jarige leeftijd vloog Mr. Boussouri naar België, waar hij opgeleid werd tot laborant aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen.

Bij terugkomst op de Comoren was hij onder meer verantwoordelijk voor het lepra- en tbc-labo op Anjouàn. In 2009 zette hij, samen met het nationaal programma, een eerste leprakliniek op Mohéli op. Een eiland dat ook steeds meer leprapatiënten kende. Mr. Boussouri werd hoofd van de kliniek. Hij trainde er de verpleegkundigen en leidde actieve opsporingscampagnes op het eiland voor lepra.

Mr. Boussouri was een hardwerkende, gemotiveerde, goedlachse man met een groot hart. Iemand die zijn leven wijdde aan het verzorgen en genezen van lepra en tbc-patiënten. Iemand die elke persoon met evenveel liefde en respect behandelde.

Mr. Boussouri was hét levende bewijs dat genezen aanstekelijk werkt. Hij blijft dan ook voor Damiaanactie een belangrijke inspiratiefiguur, en een voorbeeld voor velen.

Het hele Damiaanactieteam wenst zijn familie, naasten en collega’s erg veel moed en sterkte toe.

 

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads//2020/03/IMG_20191203_094809.jpg