Help jij Marie eten en genezen?

Marie heeft een resistente vorm van tbc. Ze zit op een bankje voor de tbc-kliniek in Kikwit, DR Congo. Ze is vel over been en heeft donkere kringen onder de ogen. Maar wanneer ze dr. Tine van Damiaanactie begroet verschijnt er een grote glimlach op haar gezicht. Ze ziet eindelijk licht aan het einde van de tunnel.

Mislukte behandelingen
De 24-jarige Marie raakte een aantal jaren geleden besmet met tuberculose. Ze volgde een behandeling, maar de ziekte werd steeds erger. Na een tweede mislukte poging, besloot Marie haar gezin en veilige haven achter te laten, op zoek naar een oplossing.

Die vond ze in Kikwit, bij de tbc-kliniek van Damiaanactie. Marie werd getest en bleek aan multiresistente tuberculose te lijden. Ze werd gehospitaliseerd en startte meteen haar behandeling, die 9 maanden zou duren.

32 kg
Na 1,5 maand ging het nog niet al te best met Marie. Ze bleef vermageren, en woog nog maar 32 kilogram. Toen de dokter haar vroeg wat ze at liet ze wat maniokbloem zien, en een paar blaadjes die ze van de maniokplant had afgescheurd.

Bij een behandeling voor (resistente) tbc moet je goed eten. Krijg je niet voldoende goede voeding binnen, blijft je lichaam te zwak om de behandeling te overleven en loop je risico alsnog te sterven.

Sociaal voedselfonds
Daarom startte dr. Tine een klein fonds op voor Marie. Ze voorzag het equivalent van € 12,5 per week, voor de eerste 4 cruciale maanden van de behandeling. Hiermee kan Marie eten kopen op de markt. En ze wil Marie blijven opvolgen tot ze weer beter is.

Marie is uiteraard niet de enige met dit probleem. Er zijn zoveel mensen die hun behandeling niet overleven omdat ze niet genoeg eten. Daarom wil Damiaanactie een groot sociaal fonds opstarten in DR Congo, naast de standaard medische zorgen die we er al voorzien. Hiermee kunnen mensen als Marie voldoende eten tijdens hun behandeling.

Help jij mee? Koop onze nieuwe, kleurrijke sokken en volg samen met ons tuberculose op de voet. Of doe online een gift, of via overschrijving op BE05 0000 0000 7575.