Makhissa 8 maanden oud en tbc

“Vandaag gaat het veel beter met haar”, vertelt Makhissa’s grootmoeder, Salimatou. “Maar het zijn geen gemakkelijke jaren geweest.” Makhissa kreeg multiresistente tuberculose (MDR-TB) toen ze nog maar 8 maanden oud was. Het was haar moeder, Maimouna, die haar besmette.

 

“Ik verkocht mijn diepvries om de behandeling van mijn dochter te betalen, maar hulp kwam te laat. Makhissa’s moeder stierf toen Makhissa 10 maanden was”, vertelt Salimatou.

Makhissa werd wees, haar vader was ook al gestorven tijdens een motoraccident.

In 2016 werd de 9 maanden behandeling voor MDR-TB ingevoerd in Guinee. Makhissa was een van de eerste patiënten die deze kreeg. Deze behandeling is korter, goedkoper, efficiënter en gemakkelijker te verdragen dan de oude therapie. Maar omdat Makhissa nog zo jong was werd ze de eerste vier maanden van haar behandeling gehospitaliseerd “Ik week geen seconde van haar zijde. Ik woonde samen met haar in het ziekenhuis”, vertelt Salimatou.

Dr. Souleymane, de vertegenwoordiger voor Damiaanactie in Guinee vult Salimatou aan. “De eerste 4 maanden van de 9 maanden behandeling zijn intensief omdat er iedere dag een injectie moet gegeven worden aan de patiënt. Makhissa was nog jong, haar dosissen moesten daarom aangepast worden. We beslisten haar te hospitaliseren en van dichtbij op te volgen. Elke dag sneed ik eigenhandig haar medicijnen in twee met een mesje.”

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2019/11/Guinee-dr.-souleymane-en-dr.-Diallo.jpg
Damiaanactie voorzag pampers en melk voor Makhissa. “Salimatou had geen geld om voor haar familie te zorgen”, vertelt dr. Souleymane. “Met meer dan 10 mensen wonen ze in een klein huis. Zij, haar man, en verschillende kinderen en kleinkinderen.” Salimatou is de enige broodwinner van het gezin. Maar doordat ze zo lang in het ziekenhuis verbleef met Makhissa raakte ook zij haar werk kwijt. Damiaanactie hielp haar daarom een winkeltje openen. Met die inkomsten kon ze haar familie weer onderhouden.

 

Dr. Souleymane: Het is niet enkel door de patiënt te helpen dat je een verschil maakt. Dikwijls hangt een hele familie af van 1 persoon. Als die persoon als broodwinner wegvalt, dan komen soms wel 10 andere mensen in de problemen.”

In april 2017 kreeg Makhissa haar laatste medicijnen. Ze was genezen verklaard. Als een van de eerste personen in Guinee met de 9 maanden behandeling.

“Makhissa is genezen en mijn andere kinderen zijn ook oké. Financieel gezien gaat het ook weer een beetje beter. Die behandeling zou nooit mogelijk geweest zijn zonder de hulp van Damiaanactie. Ik ben dr. Souleymane erg dankbaar voor wat hij en zijn team voor ons gedaan hebben.”