Je hebt meer nodig dan medicijnen om te genezen van lepra

Een kamerbrede glimlach. Sprankelende ogen. Een hele hoop energie. Én, enkele steeds groter wordende lepravlekken op haar been.

Toen de 8-jarige Smiriti de eerste tekenen van lepra vertoonde haalde haar moeder een zalfje bij de apotheek. De vlekken leken haar onschuldig, net zoals die op de rug van Smiriti’s broer. Maar toen ze steeds groter werden, ging de familie toch naar de dokter, op aanraden van buurvrouw Tika.

En daar viel de diagnose: lepra.

Tika kende de ziekte en probeerde Smiriti’s ouders gerust te stellen. “Ze waren bang voor de reacties en voor de toekomst van hun kinderen. Hier mogen mensen met lepra 7 generaties lang niet trouwen”, vertelt Tika.

Smiriti: “Het leek wel of ík iets fout gedaan had. In het dorp of op school mocht niemand weten dat we ziek waren. Lepra werd ons geheim. Tika was de enige met wie we erover konden spreken. Ze zegt dat we moeten durven praten over lepra rondom ons.”

“Ben je genezen, dan ben je niet meer besmettelijk. En het is tijd dat mensen dit weten.”

Genezen van lepra stopt niet bij een behandeling. Patiënten worden uitgesloten en verbannen. Jij kunt kinderen als Smiriti helpen op weg naar volledige genezing én re-integratie in de maatschappij.

Doe een gift of koop een pakje stiften, en help onze teams op het terrein mensen informeren en sensibiliseren rond lepra. 

Foto’s: Stefanne Prijot en Yann Verbeke/Switch asbl

Vorige Volgende