“Ons wapen tegen tbc? Humor!”

Dirgha en Saraswuti wonen als koppel in Nepal. Beiden hebben ze multiresistente tuberculose (MDR-TB). Een parcours dat draaglijker werd doordat ze het samen afleggen.

MDR-TB, diabetes én een hernia
Anderhalf jaar geleden verloor Dirgha (44 jaar) zijn baan in de rijschool omdat hij MDR-TB had. Bovendien lijdt hij ook aan diabetes, wat zijn strijd niet vergemakkelijkt. Hij droomt ervan om weer aan het werk te gaan. Maar eerst moet hij nog een operatie aan zijn hernia ondergaan.

Impact op hun relatie
Saraswuti (22 jaar) werkt momenteel niet. Zij kreeg ook te horen dat ze aan MDR-TB lijdt. Net nu haar man genezen is. Ze volgt vandaag de 9 maanden behandeling voor MDR-TB. De ziekte mag dan wel aanwezig zijn in hun huishouden, toch heeft ze geen invloed op hun relatie. Dirgha: “We slapen in aparte bedden tot mijn vrouw genezen is. Maar verder is er niks veranderd in onze relatie.”

Hoopvolle toekomst
“Wanneer ik weer beter ben gaan we een paar leuke uitstappen plannen in het land. Hoofdstad Kathmandu staat zeker op onze lijst”, vertelt Saraswuti. Enthousiasme en humor helpen de twee overeind. Het is Dirgha die zorgt voor de grappen in het huishouden. “Of ik hem echt grappig vind? Ja hoor, maar dat kan ook een bijwerking van mijn medicatie zijn”, lacht Saraswuti.

Jij wil mensen met tbc en lepra ook helpen, toch? Doe een gift online, of koop je stiften of sokken op onze nieuwe webshop! En help patiënten op weg naar genezing.

 

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2020/02/W1A4931.jpg