Oumou: zwanger en besmet met tbc

Zwanger en besmet met tbc? Oumou overkwam het. Toen haar man hoorde dat ze besmet was, verliet hij haar en bleef ze alleen achter met haar twee zonen. Dit was zowel fysiek als mentaal enorm zwaar.

Oumou moest medicijnen nemen die haar ongeboren baby in gevaar brachten. Elke dag vreesde ze voor het leven van haar baby. Ze viel regelmatig flauw van de zenuwen. Omdat ze maar niet beter werd, werd ze opgenomen in het ziekenhuis.

Hier kwam ze in contact met Damiaanactie. Ze deden enkele tests en kregen de resultaten: multiresistente tuberculose. Dat betekende dat ze resistent was aan de belangrijkste tbc-medicijnen.  Ze startte een nieuwe behandeling die 20 maanden duurde. Maar nadien voelde Oumou zich nog steeds niet beter. Na een tweede test werd duidelijk dat ze nog steeds positief was. Ze bleek besmet te zijn met ultraresistente tuberculose. Een nóg resistentere en moeilijker te behandelen vorm van tbc. Weer moest ze een nieuwe behandeling starten, opnieuw een van twintig maanden.

De eenzaamheid werd groter en groter. Ze zag haar kinderen en familie niet meer en ze vermeed haar moeder uit angst om haar te besmetten. ’s Nachts sliep ze niet en huilde ze. Het was een zeer moeilijke periode.

Toen Oumou iets beter werd, besloot Damiaanactie haar financieel te steunen. Zo kon ze haar eigen vishandeltje opstarten, en voor haar moeder en kinderen zorgen.

Vandaag is Oumou bevallen van en gezonde baby. Ze is genezen en enorm dankbaar voor alle steun die ze kreeg. Met haar leerkrachtendiploma zou ze graag in het Ministerie van Onderwijs werken. Ze droomt ervan om het onderwijs te hervormen om een goede toekomst te bieden aan haar kinderen en anderen.

Aan alle tbc-patiënten heeft ze nog een laatste boodschap: “Geef de hoop niet op! Het is erg belangrijk om je medicijnen te blijven nemen als je tbc hebt. Je moet verder gaan tot het einde. Alleen zo zal je genezen en weer gelukkig zijn.”

 

Zin om iemand als Oumou te helpen genezen? Doe een gift. 

 

Lees ook:

 

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/04/oumou-camara-3-zonen.jpg
https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/04/oumou-camara-3-zonen-2.jpg