Tuberculose van de wervels, wat is dat?

Bij de ziekte van Pott, of werveltuberculose, wordt de wervelkolom aangetast. De ziekte komt vooral voor bij kinderen. In D.R. Congo startten enkele verpleegkundigen een vrijwilligersorganisatie op om deze mensen te helpen. Maar werveltuberculose, wat is dat precies?  

Tbc slaat voornamelijk op de longen toe. Maar in 20% van de gevallen kan de ziekte zich verspreiden naar andere delen van het lichaam: de klieren, nieren, huid, wervelkolom, …

Bij de ziekte van Pott (of werveltuberculose) tast de bacterie de wervels zo erg aan, dat ze kapotgaan. Hierdoor destabiliseert de wervelkolom, waardoor er een zware druk uitgeoefend wordt op het mergbeen. Dit kan uiteindelijk leiden tot verlamming.

Om verlamming te voorkomen moet de wervelkolom opnieuw gestabiliseerd worden met een pleister of een korset. En de patiënt moet een behandeling volgen, 12 maanden lang. Mensen die al gedeeltelijk verlamd zijn – vaak kinderen – kunnen zo hun verlamming (helemaal of voor een deel) terugdraaien.

In D.R. Congo werd een vereniging van vrijwillige verpleegkundigen en kinesitherapeuten opgericht (RIAPED) die samen met Damiaanactie extra hulp biedt aan kwetsbare mensen met lepra of tbc. Eén van hun activiteiten bestaat erin kinderen met de ziekte van Pott extra orthopedische zorgen en voedselhulp te geven.

Zo kreeg de 7-jarige Christenvie in april het afgelopen jaar ook een op maat gemaakt korset. Dit korset blijft nog aan tot eind juli, maar ze kan gelukkig alweer wandelen. Een ander kindje van 2 jaar kreeg ook een korset, en 7 anderen wachten nog op dat van hen.

De vereniging ontvangt financiële steun van Damiaanactie, maar aangezien ook ons budget beperkt is helpt de Koning Boudewijnstichting. En ook medewerkers van RIAPED gebruiken een deel van hun salaris om materiaal aan te kopen.

Wij bedanken hen dan ook voor hun ongelimiteerde vrijgevigheid en hulp.

Want #genezenwerktaanstekelijk

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2020/07/AnniePOTT3.jpg