Mensen op vlucht voor oorlog zetten tbc-behandeling stop

In Ituri, het noordoosten van DR Congo, zorgen ethische problemen en gewapende conflicten opnieuw voor een uitbarsting van geweld53.000 mensen sloegen op de vlucht, waaronder ook 1152 tbc-patiënten die noodgedwongen hun behandeling stopzetten.  

Sommige van de gevluchte tbc-patiënten bevinden zich momenteel in afgezonderde gebieden ver verwijderd van kwalitatieve gezondheidszorg. Anderen vluchtten naar gebieden waar vandaag ook ebola heerst. Maar uit angst zelf besmet te raken mijden ze de gezondheidscentra.  

Zet je een tbc-behandeling stop, loop je een groot risico multiresistente tbc te ontwikkelen. Een nog gevaarlijkere vorm van tbc. Het is dus belangrijk dat alle patiënten zo snel mogelijk opnieuw opgespoord worden.

Om hen opnieuw op te sporen en te behandelen stelde Damiaanactie samen met de lokale autoriteiten een noodplan op voor de periode 2018-2019Vrijwilligers in de regio spelen hierbij een belangrijke rol. Zij sensibiliseren de mensen rond het belang van een tbc-behandeling. Maar ze zoeken ook actief naar uit het oog verloren patiënten en sporen nieuwe patiënten op. Dankzij hun hulp spoorden we de afgelopen periode al 1334 tbc-patiënten op, 84% (971) van het aantal uit het oog verloren personen.  

Omdat de conflicten én de ebola-epidemie in de regio blijven aanhouden, werd in november 2019 een 2de noodplan opgesteld. Dit om de overige 312 patiënten op te kunnen sporen; een cijfer dat naar alle waarschijnlijkheid weer de hoogte in kan schieten. Om hen opnieuw te kunnen vinden worden nieuwe vrijwilligers opgeleid. Ook wordt gedacht om vluchtelingen zelf in te schakelen in de strijd tegen tbc.  

Vorige Volgende

Verschillende verblijfplaatsen in Angumu van mensen die op de vlucht sloegen

Een kind dat weer opgespoord werd maar ondervoed is

Vergadering over noodplan met vrijwilligers, verplegers en medisch team van Mangala

Huisbezoek bij een uit het oog verloren tbc-patiënt in Drodro