Verborgen lepra

In de bergen van Nepal woont een jong gezin met een groot geheim: zowel vader als zoon heeft lepra. De vader startte een jaar geleden een behandeling. Al is enkel zijn vrouw daarvan op de hoogte. De schaamte en angst zijn groot. ‘Lepra’ is een stempel die je in Nepal je hele leven meedraagt. Je verliest je baan en inkomen én je plaats in de gemeenschap.

Ook zoon met lepra
Sinds enkele weken rust er een nieuw geheim op de schouders van de moeder. Tijdens een 14-daagse lepracampagne door het nationaal team van Damiaanactie ontdekte verpleger Tara dat ook de 2de zoon van het gezin lepra heeft.

Geheime behandeling
Uit angst dat andere dorpsbewoners hun geheim ontdekken, wilde het gezin eerst geen hulp aannemen. Maar op aandringen van Damiaanactie volgt nu ook de zoon in het geheim een behandeling. Wanneer het team langskomt wordt het bezoek verhuld als een interesse in de koperen waterflessen die de vader maakt en verhandelt.

Een goede gezondheid
Met zijn 11 jaar bezit de getroffen zoon al andere dromen dan jongens van zijn leeftijd. Hij is erop gebrand om te genezen en zonder zichtbare verminkingen de strijd tegen lepra te winnen. Wat zijn superpower zou zijn als hij een superheld was? “Mensen gezond kunnen maken” is zijn nuchtere antwoord. Geen geweldige spierballen of een schat van goud. Hij kiest voor het meest waardevolle: een goede gezondheid.