De ziekte van Pott: een grote impact op een kleine jongen

Tresor Kuzakania (8 jaar) woont in Mushila, Congo. In juni 2020 kreeg hij de diagnose ‘ziekte van Pott’. Dat is tuberculose van de wervels. Een ernstige ziekte die stijfheid, pijn en zelfs verlamming kan veroorzaken.

 

Tresor startte meteen een behandeling. Toch bleef de ziekte zijn lichaam teisteren. Toen zijn benen t uiteindelijk lieten afweten, werd Tresor opgenomen in het ziekenhuis.

Het RIAPED-team, een vereniging van verpleegkundigen, verzorgde de beschadigde wervels van Tresor. Hij kreeg een gipskorset rond zijn borstkast, waardoor hij nog maar moeilijk kon bewegen. Maar dit volstond niet. Na de behandeling kon Tresor nog steeds niet wandelen. Een harde tegenslag voor de kleine jongen. Zijn familie zocht heil bij een medicijnman uit het dorp. Ze betaalden hem met  geld en hanen. Maar niets hielp, en de medicijnman ging ervandoor met het geld van Tresor’s ouders.

Uiteindelijk overtuigde het RIAPED-team de ouders om de eerste behandeling opnieuw op te starten en geduld te hebben. Tresor kreeg voor de tweede keer een gipskorset  en leerde weer lopen aan de hand van fysiotherapie. Dankzij de inspanningen van het RIAPED-team en Tresor zelf kan hij vandaag weer wandelen. De jongen kan nu echt een kind zijn. En zijn ouders kunnen ook de draad weer oppikken.

https://damiaanactie.be/wp-content/uploads/2021/03/IMG_20210218_114841.jpg