Guatemala heeft maar 9 dokters per 1000 inwoners. Bovendien is er veel waterschaarste, en is het beschikbare water er vaak vervuild en besmet met allerlei ziektes. Om aandoeningen zoals tbc terug te dringen zijn schoon water en schone sanitaire voorzieningen noodzakelijk.

Onze impact in 2023

Guatemala

Sinds
1993

Projectverantwoordelijke
Dr Lourdes Gutiérrez

Budget
€ 303 815 voor dit programma

Behandelde ziektes

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Tuberculose
1 960

Multiresistente tuberculose
32

Leishmaniasis
601

Personen die op sociaal-economisch vlak werden begeleid

Tuberculose
392

Leishmaniasis
0

  • Ministerie van Volksgezondheid,
  • Universiteit van San Carlos, lokale gemeenschappen,
  • tbc- en leishmaniasisprogramma’s

“Er bestaan vandaag veel technologische hulpmiddelen die ons kunnen helpen in ons werk, en waar we in de toekomst zéker op in moeten zetten! Kijk maar naar de applicatie ‘Open Data Kit’ voor de opsporing van patiënten.”

Hittebehandeling in de strijd tegen leishmaniasis

Leishmaniasis is een parasitaire ziekte die voornamelijk voorkomt in tropische gebieden en wordt veroorzaakt door een kleine zandvlieg. De meest voorkomende vorm, cutane leishmaniasis, veroorzaakt chronische zweren op de plaats van de beet en vervormingen. Damiaanactie is actief in Bolivia, Guatemala en Nicaragua ter bestrijding van leishmaniasis. Geen makkelijke opdracht, aangezien veel van de getroffen families in afgelegen, moeilijk bereikbare gebieden wonen.

In Guatemala bestaat de traditionele behandeling tegen cutane leishmaniasis uit het toedienen van injecties met antimoon. Deze behandeling is niet alleen erg pijnlijk, maar heeft ook zeer toxische neveneffecten voor hart, lever en nieren.

Een alternatieve methode die wordt aangeraden door de Pan American Health Organisation (PAHO) is thermotherapie: een warmtebehandeling waarbij de huid heel lokaal wordt verhit, waardoor de ziekte doodbrandt. Omdat er in heel Guatemala slechts één uitrusting voor thermotherapie voorhanden was, heeft Damiaanactie geïnvesteerd in extra apparatuur. De resultaten van de behandeling zijn erg gunstig: na een eenmalige behandeling genas 80,7 procent van de patiënten met cutane leishmaniasis, zonder bijwerkingen te vertonen. Een extra voordeel is dat het apparaat heel makkelijk opgeladen en vervoerd kan worden naar verafgelegen gebieden.

Damiaanactie investeert verder in projecten om behandelingen met thermotherapie in zoveel mogelijk regio’s mogelijk te maken.