Op de Human Development Index-rangschikking van de Verenigde Naties bekleedt Niger de op twee na laatste plaats. Zoals in de hele Sahel-regio zijn in Niger talrijke gewapende groeperingen actief, wat een voortdurend veiligheidsrisico inhoudt. Een groot deel van de inwoners leeft in de uitgestrekte, woestijnachtige gebieden waar veel armoede heerst. Bovendien telt het land ook maar 1 arts per 16.000 inwoners.

Onze impact in 2023

Niger

Sinds
2007

Projectverantwoordelijke
Dr Mahamadou Bassirou Souleymane

Budget
€ 479 906 voor dit programma

Behandelde ziektes

Opgespoorde patiënten in de loop van het jaar

Tuberculos
4 636

Multiresistente tuberculose
151

Personen die op sociaal-economisch vlak werden begeleid

Tuberculose
127

  • Ministerie van Volksgezondheid, van Bevolking en Sociale Zaken
  • Nationaal tbc- en lepraprogramma (PNLT), regionale directies voor volksgezondheid in Tillabéri en Maradi
  • DGD, Het Wereldfonds, ITG Antwerpen, Universiteit Abdou Moumouni de Niamey, Dokters van de wereld, Humanity & Inclusion

Niger: een voorbeeld in tuberculosebestrijding

Ondanks de vele uitdagingen waar het land zich mee geconfronteerd ziet, mag Niger zich een voorbeeld noemen wat hun tuberculoseaanpak betreft. Dankzij een goede samenwerking met het nationale tuberculose-programma, het Wereldfonds en andere partners, is Damiaanactie erin geslaagd om het voorkomen van de ziekte tussen 2015 en 2021 te laten afnemen met 17%. In dezelfde periode is het genezingspercentage gestegen naar 84%.

Niger is een pionier in het toepassen van het verkorte regime van 9 maanden voor multiresistente tuberculose. Zo behaalde het land in 2021 een genezingspercentage van 86% voor deze ziektevorm, ruim boven het mondiaal gemiddelde van 60%. Dit toont aan dat de behandeling van multiresistente tuberculose zeer gecoördineerd verloopt, met een uitstekende opvolging naar de patiënt toe. In samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Damiaanactie Niger ook een internationale gids voor geneesmiddelenbewaking gepubliceerd om de bijwerkingen van multiresistente tuberculose-behandelingen doeltreffend te controleren en te verhelpen.

De laatste verhalen uit Niger