Lepra staat bekend als een ziekte die genadeloos toeslaat en mensen achterlaat met permanente verminkingen en handicaps. Al hoeft het niet zo te gaan. Als men de ziekte tijdig behandelt, kunnen vervormingen vermeden worden. Een vroege herkenning van de eerste symptomen van lepra (gevoelloze, kleurloze vlekken) is daarbij cruciaal. In Aviraj’ geval was het zijn grootmoeder die de symptomen tijdig opmerkte en vervolgens hemel en aarde bewoog om haar kleinzoon aan de juiste behandeling te helpen.

Aviraj is een guitige 8-jarige uit Sainamaina, Nepal. Een jaar geleden merkt zijn grootmoeder plots een vreemd vlekje op zijn wang. Ze probeert eerst enkele huismiddeltjes uit, maar wanneer er steeds meer vlekken verschijnen, raakt zijn grootmoeder in paniek. Aviraj’ oma herinnert zich hoe meerdere familieleden eerder al getroffen werden door lepra. Ook bij hen was de ziekte gestart met enkele onopvallende vlekjes. Bij Aviraj’ grootvader waren deze echter uitgegroeid tot een grote, permanente wonde aan zijn voet.

Zo ver zou ze het bij Aviraj niet laten komen. Zijn oma neemt hem mee naar verschillende dokters in ontelbare ziekenhuizen. Uiteindelijk komt de familie terecht bij Damiaanactie. Zij bevestigen het vermoeden: Aviraj is inderdaad besmet met lepra. Maar het team stelt hen meteen gerust: de ziekte valt perfect te behandelen. De familie krijgt meer uitleg over lepra en de voorgestelde behandeling met antibiotica, alsook over wondverzorging. Tijdens zijn behandeling wordt Aviraj opgevolgd door een lokaal gezondheidscentrum van Damiaanactie. Binnenkort zal hij volledig genezen zijn.

Naar een lepravrije toekomst

10 procent van alle lepragevallen wereldwijd zijn kinderen. Dankzij zijn alerte oma kon Aviraj tijdig behandeld worden, maar niet iedereen heeft zoveel geluk. Damiaanactie zet in op preventie en behandeling, maar de verspreiding van lepra volledig lamleggen, kan pas indien er een vaccin voorhanden is. Onderzoek naar een lepravaccin werd reeds enkele jaren geleden opgestart, maar de proeven kwamen stil te liggen wegens een gebrek aan investeringen. Dankzij jouw gift kan Damiaanactie het onderzoek naar een lepravaccin verderzetten en zo kinderen redden!

Gepubliceerd op 08 juni 2023

De laatste verhalen uit Nepal