Inspirerende figuren
Tijdslijn
Damiaanactie
personeel
organisatie
in Nepal
Wij dagen onszelf keer op keer uit om met een frisse blik naar onze werking te kijken. Maar het humanitair werk van pioniers als Damiaan, Frans Hemerijkx, Claire Vellut en Raoul Follereau blijft hierbij een inspiratiebron.
Inspirerende figuren
Damiaan
Damiaan was een Belgische pater en missionaris, geboren en getogen in Tremelo. Hij vertrok in 1873 naar het eiland Molokaï, waar mensen getroffen door lepra naartoe gestuurd werden in afzondering. Hij bouwde hier een gemeenschap op voor hen. Hij legde wegen aan, bouwde klinieken, scholen, huizen en kerken. En hij vervulde de rol van dokter, verpleger, begrafenisondernemer en timmerman. Hij kreeg uiteindelijk zelf lepra en stierf aan de gevolgen van een longontsteking op 49-jarige leeftijd.
Lees hier meer over Damiaan
Wil je nog meer weten over Damiaan? Breng een bezoek aan het Damiaanmuseum in Tremelo.
Frans Hemerijckx
De Vlaamse Frans Hemerijckx was een arts gespecialiseerd in lepra, en wordt gezien als de grondlegger van de moderne leprabestrijding. Hij was tegen het isoleren van patiënten omdat dit het stigmatiseren in de hand helpt. Bovendien kregen getroffen personen hier volgens hem niet de juiste zorgen. Hij richtte ‘klinieken onder de bomen op’, waarbij medisch personeel tot bij de patiënt zelf gaan en niet omgekeerd. Dit principe wordt vandaag nog steeds wereldwijd toegepast.
Claire Vellut
De Antwerpse Claire Vellut was een arts gespecialiseerd in lepra. Ze werd in 1954 door dr. Frans Hemerijckx uitgenodigd om naar India te komen en mee het project ‘klinieken onder de bomen’ op te zetten. In 1992 richtte dr. Claire Vellut, zelf lid van Damiaanactie sinds lange tijd, Damien Foundation Trust India op. De Indische afdeling van de organisatie. In 2013 stierf ze op 87-jarige leeftijd. Ze zou meer dan 31.000 patiënten behandeld hebben gedurende haar tijd in Polambakkam, India.
Raoul Follereau
De Franse schrijver, journalist en advocaat, Raoul Follereau, is de oprichter van Wereldlepradag en de stichting Raoul Follereau. Deze organisatie bevordert de strijd tegen lepra en armoede, en zet in op toegang tot onderwijs voor iedereen. Hij zette zich tijdens zijn leven in voor leprapatiënten overal ter wereld. Hij was hun woordvoerder en gaf duizenden conferenties om geld in te zamelen. Met dit geld bouwde hij een gemeenschap voor mensen getroffen door lepra in Ivoorkust.