De kern van wetenschappelijk onderzoek

Om lepra, tuberculose en leishmaniasis te bestrijden, hebben we niet alleen competente mensen nodig, maar ook middelen en technieken voor de diagnose en behandeling. We zetten daarom sterk in op operationeel onderzoek, maar financieren ook internationale studies.

Onder leiding van haar onderzoekscomité zoekt Damiaanactie aldus naar innovatieve methodes en behandelingen tegen lepra, tuberculose en leishmaniasis.

In 2022 …

  • hebben we meegewerkt aan 21 projecten voor operationeel onderzoek.
  • liepen deze initiatieven in 11 van onze partnerlanden, in samenwerking met internationale onderzoeksinstellingen (zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen), nationale programma’s en lokale onderzoeksinstellingen.
  • zijn de onderzoeksthema’s afgestemd ophet wereldwijde onderzoeksprogramma;
  • leverden deze studies 15 wetenschappelijke publicaties op.
  • Dankzij onze samenwerking met het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen (ITG) hebben we 2 onderzoeksprojecten verlengd rond de genetische en moleculaire eigenschappen van tuberculosestammen die resistent zijn tegen geneesmiddelen.

Thema’s van de onderzoeksprojecten waaraan Damiaanactie meewerkt

Verdeling van deze onderzoeksprojecten in de landen waar we actief zijn

Twee belangrijke studies

Behandeling van multiresistente tuberculose
(9 studies in 2022)

Multiresistente tuberculose is een vorm van tuberculose die immuun is tegen geneesmiddelen. Voor deze vorm van tuberculose zijn behandelingsschema’s nodig naargelang het type immuniteit t.o.v. de geneesmiddelen. Damiaanactie doet uitgebreid onderzoek binnen dit domein. In 2022 konden we de werkzaamheid van bedaquiline aantonen in het behandelingsschema van tuberculose die resistent is tegen rifampicine, isoniazide en fluoroquinolonen.

Opsporen van lepra bij de contactgevallen
(3 studies in 2022)

Het opsporen van besmettingen bij mensen die in contact zijn geweest met nieuwe gevallen van lepra in de endemische gebieden, is een enorme uitdaging in de strijd tegen lepra. Onze onderzoekers publiceerden in 2022 de resultaten van hun studie met het oog op een betere actieve opsporing in het noordoosten van India, een regio die bijzonder hard wordt getroffen door de ziekte.

Getuigenis van Dr. Souleymane Mahamadou Bassirou

Dr. Souleymane Mahamadou Bassirou heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de herbehandeling met bedaquiline in Niger. We waren benieuwd naar zijn dagelijkse bezigheden. We waren benieuwd naar zijn dagelijkse bezigheden.

Waaraan werk je momenteel?

Als medisch vertegenwoordiger en adviseur in Niger coördineer ik regelmatig onderzoeksprojecten en opleidingen. Onder leiding van Damiaanactie – waarvoor onderzoek erg belangrijk is – bereid ik momenteel een doctoraatswerk over de herbehandeling van tuberculose in Niger voor.

Wat zijn je professionele successen?

Een stabiele genezingsgraad van resistente tuberculose van meer dan 80% gedurende meer dan 10 jaar, terwijl dit wereldwijd gemiddeld minder dan 60% is. Dat is al een succes op zich. Het is vooral belangrijk voor de patiënten, voor Damiaanactie en voor een laag-inkomensland zoals Niger!

Waarom is onderzoek zo belangrijk in de strijd tegen tuberculose?

Dankzij Damiaanactie gebruikte Niger als een van de eerste landen in Afrika de korte behandeling tegen resistente tuberculose. Vandaag wordt deze behandeling wereldwijd aanbevolen. Dergelijke aanbevelingen worden dankzij onderzoek bijgesteld. Onderzoek speelt dus een cruciale rol met het oog op een betere diagnosestelling en de verdere uitwerking van doeltreffende behandelingen.