Laat je idealen verder leven, ook als jij er niet meer bent

Wanneer je nadenkt over je erfenis, denk je uiteraard eerst aan je dierbaren. Meer en meer mensen overwegen daarnaast ook om een deel van hun vermogen te schenken aan een goed doel. Dat is een prachtige manier om van blijvende betekenis te zijn voor families getroffen door lepra, tuberculose en leishmaniasis.

Brochure nalatenschappen en schenkingen – “Houd uw engagement levendig voor de gezondheid van de meest kwetsbare mensen 

Waarom en hoe Damiaanactie in je testament opnemen ?  

In de brochure vind je informatie over onze organisatie en vertellen we je hoe legaten worden gebruikt om mensen getroffen door ziekte te helpen. Je leest er hoe je je testament kan opstellen, info over de verschillende types legaten, praktisch juridisch advies en de tarieven m.b.t. de erfbelasting in België in de verschillende gewesten.

Aarzel niet om contact op te nemen met ons voor meer informatie of om een huisbezoek aan te vragen met één van onze juristen. Dat kan via legaten@damiaanactie.be of op het nummer +32(0)2 422 59 11. 

Damiaanactie is lid van Testament.be

Heb je juridische info nodig bij het opstellen van je testament? Bekijk zeker het webinar met Ann Maelfait, juridisch experte bij Testament.be.

Contact

Voor meer informatie over legaten, geef Greetje een seintje. Ze beantwoordt met plezier en in alle discretie je vragen.

Wens je een huisbezoek of telefoongesprek met onze juriste? Neem dan contact op met Pascale.

greetje-wassenberg

Greetje Wassenberg
Verantwoordelijke legaten

Telefoon:
+32 (0)2 422 59 31

pascale-decoene

Pascale Decoene
Juriste

Telefoon:
+32 (0)2 422 59 05

Getuigenissen

“Kinderen en kwetsbare gezinnen verdienen bescherming.”

“Mijn naam is Lucienne F. Ik ben 99 jaar en ik heb ervoor gekozen om Damiaanactie op te nemen in mijn testament. Mijn legaat zal dienen om ziekenhuizen te bouwen of te renoveren, maar ook om patiënten, zowel kinderen als volwassenen, een dak boven hun hoofd te geven.

Ik heb altijd graag kinderen gezien. Gedurende mijn hele carrière als kunstschaatser (ooit was ik Belgisch kampioene) heb ik altijd veel aandacht gehad voor het lot van kinderen. Dit is altijd zo gebleven, ook tijdens mijn latere carrière als zakenvrouw in de modewereld. Damiaanactie heeft een hoogstaande reputatie. Koning Boudewijn en Eddy Merckx hebben mij enorm geïnspireerd toen ze lepra- en tuberculosepatiënten aan hun ziekbed gingen bezoeken.

Kwetsbare kinderen en families verdienen bescherming. Door Damiaanactie in mijn testament op te nemen kan ik mijn steentje bijdragen aan hun welzijn. Ook als ik er niet meer ben. Dat stemt mij gelukkig.”

Lucienne F.

“Ik ben van plan een deel van mijn erfenis na te laten aan mensen die het echt nodig hebben.”

Van kinds af aan is het levenspad van Jos Martens gelinkt aan dat van Pater Damiaan. Een diep respect voor de persoon Damiaan en zijn levenswerk maakt dat Jos Damiaanactie wil blijven helpen, ook wanneer hij er zelf niet meer zal zijn.

“Uiteraard gaat mijn erfenis in de eerste plaats naar mijn kinderen. Maar zij leiden sowieso al een comfortabel leven. Vandaar dat ik een deel van mijn erfenis wil nalaten aan mensen die er echt nood aan hebben.”

Jos Martens

Van kinds af aan is het levenspad van Jos Martens gelinkt aan dat van Pater Damiaan (Jozef de Veuster), met wie hij de Heilige Jozef als patroonheilige deelt. Een diep respect voor de persoon Damiaan en zijn levenswerk maakt dat Jos Damiaanactie wil blijven helpen, ook wanneer hij er zelf niet meer zal zijn. “Ook als ik er niet meer ben wil ik Damiaanactie steunen in de vorm van een legaat, om hen toe te laten het mooi en noodzakelijk werk voor mensen getroffen door tropische infectieziektes te kunnen verderzetten.”  

De crypte van Damiaan in Leuven  

Als kleine jongen bezoekt Jos samen met zijn familie vaak het graf van Pater Damiaan in de crypte van de Sint-Antoniuskapel in Leuven, op dat moment nog een vrij ouderwetse en donkere ruimte. Doorheen de jaren blijft Jos geïnteresseerd in de figuur van Damiaan. Wanneer hem eind jaren ’80 de eer toekomt om diens crypte als ir-architect te moderniseren, aanvaardt hij de opdracht met veel plezier. Jos geeft de crypte een opfrisbeurt en plaatst een nieuw kubusvormig natuurstenen altaar centraal in de ruimte. Op de graftombe blijft enkel de tekst die Damiaan dierbaar was, behouden: Ik vind mijn grootste geluk den Heer te dienen in zijn arme en zieke kinderen die van de andere mensen verstoten worden.” 

In het teken van Damiaans zalig- en heiligverklaring wordt Jos gecontacteerd om het graf en de kist te openen met als doel de rechterhand van Damiaan als relikwie naar Rome over te brengen. Deze opdracht wordt tot een goed einde gebracht en op zondag 11 oktober 2009 wonen Jos en zijn vrouw Lieve de heiligverklaring van Pater Damiaan samen met duizenden aanwezigen bij op het Sint-Pietersplein. Een onbeschrijfelijke ervaring die hen levenslang zal bijblijven.  

“Uiteraard komt mijn erfenis in de eerste plaats mijn kinderen toe. Maar zij leven sowieso al in goede omstandigheden. Daarom wil ik een deel van mijn nalatenschap schenken aan mensen die het echt nodig hebben.”

La crypte de Damien, à Louvain
De crypte van Damiaan in Leuven. © Jos Martens

De reis naar Kalaupapa, Molokai  

Het schrijn met de rechterhand van Pater Damiaan wordt door de paus geschonken aan een groep vertegenwoordigers uit Molokai en door hen bijgezet in het oorspronkelijke graf van Damiaan uit 1889. Dit graf bevindt zich naast de kerk die Damiaan bouwde in Kalaupapa, een schiereiland van Molokai, waar Damiaan tot zijn dood samenleefde met leprapatiënten die naar daar verbannen werden. Door zijn betrokkenheid met Pater Damiaan reizen Jos en Lieve in 2019 af naar het eiland. Een wensdroom die in vervulling gaat.  

“We hebben 5 dagen op Molokai doorgebracht en daarbij ook Kalaupapa bezocht. De nederzetting, Kalawao, waar Damiaan gewerkt heeft, in het noorden van Kalaupapa hebben wij ervaren als een zonloze, onherbergzame plaats. Een heel ander beeld dan wat je typisch zou verwachten van Hawaï. Maar wanneer we binnenstapten in het kerkje van Damiaan, werden we overweldigd door een soort vreugde en diep respect voor de persoon. Zien in welke omstandigheden Damiaan gewerkt heeft, heeft mijn bewondering voor hem verder verdiept.”      

L’église de Damien à Kalaupapa
De kerk van Damiaan op Kalaupapa. © Jos Martens
Jos et Lieve à côté de la tombe du Père Damien, à Kalaupapa.
Jos en Lieve aan het graf van Pater Damiaan te Kalaupapa. © Jos Martens

Legaat als teken van solidariteit  

Uit eerbied voor Pater Damiaan en diens werk, steunt Jos Damiaanactie al meer dan 25 jaar met financiële giften. Door de organisatie te volgen, groeide het gevoel dat hij ook na zijn dood Damiaanactie wil blijven steunen.   

Jos vertelt: “Damiaanactie doet uitzonderlijk werk voor mensen getroffen door ziekte, in navolging van Pater Damiaan. Ik wil deze organisatie ook in de toekomst blijven steunen. Een legaat schenken voor een goed doel is een teken van daadwerkelijke solidariteit en betrokkenheid met anderen, die in nood zijn, die verzorging en erkenning nodig hebben. Als je geluk hebt, blijft er op het einde van je leven altijd wel ‘iets’ over. Een deel daarvan komt toe aan je erfgenamen in eerste lijn, meestal zijn dit je kinderen. Dit is hen van harte gegund, maar zij leven sowieso al in goede omstandigheden, in tegenstelling tot andere mensen elders ter wereld. Door een deel van mijn erfenis aan Damiaanactie te schenken, wil ik hen nog een tijdlang steunen om hun mooi en noodzakelijk werk verder te zetten.”     

Met grote dank aan de heer Jos Martens, voor zijn steun aan onze organisatie en sympathieke medewerking aan dit artikel.  

Wist je dat …

In Wallonië en Brussel

wallonie

Betaal je nog steeds belasting over je schenkingen en legaten, maar kun je profiteren van een aantrekkelijk belastingvoordeel door een gezamenlijk legaat te maken?

Bij een gezamenlijk legaat laat je een deel van je vermogen na aan collaterale erfgenamen (broers, zussen, neven of nichten) en het overige deel aan een goed doel. Damiaanactie betaalt in dit geval de successierechten voor de andere erfgenamen. Een voordelige formule voor je naasten en van levensbelang voor mensen die lijden aan lepra, tuberculose en andere “vergeten” ziekten.

In Vlaanderen

flandre

Geen belasting betalen als je tijdens je leven een schenking doet of een legaat nalaat aan Damiaanactie?

Dat is wat een recent Vlaams decreet voorziet: vanaf 1 juli 2021 worden schenkingen en legaten aan goede doelen belast tegen een tarief van 0%. Je schenking of legaat komt met andere woorden volledig ten goede aan mensen die lijden aan lepra, tuberculose en andere ‘vergeten’ ziekten.

Legaten: dit beloven wij je plechtig

Denk je erover na Damiaanactie op te nemen in je testament? Wij zijn je oneindig dankbaar, want op die manier maak je op lange termijn echt het verschil voor mensen getroffen door tuberculose of lepra. Wat we jou verzekeren:

Jij bepaalt het tempo

Na je overlijden zien we toe op de uitvoering van je testament. Je laatste wens wordt in alle zorgvuldigheid en met het volste respect opgevolgd.

Wij staan voor je klaar

Je kunt altijd bij Damiaanactie terecht met al je vragen. Een toegewijd team van experten staat voor je klaar.

Jij maakt de keuzes

Jouw wensen zijn onze leidraad. Wij bieden advies en ondersteuning bij de voorbereiding van je wilsbeschikking via testament.

Wij volgen op

Na je overlijden zien we toe op de uitvoering van je testament. Je laatste wens wordt in alle zorgvuldigheid en met het volste respect opgevolgd.

Je maakt echt het verschil

Wij doen er alles aan om met jouw legaat een zo groot mogelijke impact te creëren in de levens van mensen met lepra en tbc.

Professionalisme

Je eerste contactpunt, Greetje, en onze juriste verzekeren je dat alle formaliteiten professioneel en met expertise geregeld worden.