De 9-jarige Gemima woont samen met haar mama en zusje in Kinshasa, DR Congo. Op een dag verschijnen vreemde vlekken op haar lichaam. Ze heeft ook moeite om de vingers van haar linkerhand te strekken. Die hand verstijft stilaan tot een pijnlijke klauw. Op aanraden van buurtbewoners besluit Gemima’s moeder beroep te doen op traditionele helers. 

Gemima’s moeder neemt haar mee naar haar geboortedorp Monkoto, waar ze hulp zoekt bij een spirituele genezer. Gemima wordt aan enkele rituelen onderworpen en krijgt een amulet met genezende kruiden overhandigd. Ze krijgt de raad om die talisman altijd bij zich te dragen. Maar de vlekken en de klauwhand verdwijnen helaas niet… 

Een bezoek van Gemima’s tante brengt verandering in de situatie. De tante is verpleegster en vermoedt dat Gemima besmet is met lepra. Ze verwijst hen door naar de teams van Damiaanactie. Zij stellen effectief lepra vast bij het meisje. Er wordt een behandeling met antibiotica gestart. In het ziekenhuis in Kinshasa wordt Gemima geopereerd aan haar hand, zodat ze die weer vlot kan gebruiken. Het gezin ontvangt ook extra steun in de vorm van schoolgeld en -spullen zodat Gemima zorgeloos naar school kan gaan.

Jouw inzet en tijd zijn goud waard. Dankzij jouw hulp als vrijwilliger kunnen we de meest kwetsbaren levensnoodzakelijke hulp bieden. 

Gepubliceerd op 20 oktober 2023